Blogi

Ensimmäinen etätyöpäiväni

Elämme nyt Suomessa ja koko Euroopassa poikkeuksellista korona-aikaa. Suomen hallitus, THL ja Lahden kaupunki ohjeistavat meitä päivittäin toimissamme – käsihygienia, kokoontumiset, riskiryhmissä olevien turvaaminen, koulujen sulkeminen, poissaolot työpaikoilta muun muassa.

Meitä kaikkia on kehotettu etätyöhön, jos vain työn luonne sen mahdollistaa hidastaaksemme koronavirusaallon etenemistä.

Minulle tämä etätyö on elämäni ensimmäinen kerta kohta 30-vuoden työhistoriani aikana. Ajattelin mielessäni, miten ihmeessä osaan tehdä kotona töitä. Olen aina tähän mennessä ajatellut, että työ ja koti  pidetään erillisenä.

Rohkeasti ja vastuullisesti kohti herkullista arkea

Mitä kertoisit amerikanserkulle Suomesta? Mitä antaisit vieraalle tuliaiseksi Päijät-Hämeestä? Minkä viestin mieluiten laittaisit sosiaaliseen mediaan kotikaupunkisi arjesta? Meille ruoka-alan ammattilaisille vastauksia ei kauan tarvitse pohtia. Ruoka on osa arkeamme ja siitä haluamme kertoa ylpeydellä. Se koskettaa meitä myös päijäthämäläisinä asukkaina, vanhempina ja kanssaeläjinä.

Pieniä tekoja, huomioimista ja arjen luksusta. Jos tarina suomalaisesta koulujärjestelmästä leviää maailmalla menestystarinana, niin yhtä suuri ihmetyksen aihe on myös koululaisille tarjoamamme ilmainen kouluruoka. Päijäthämäläinen ruokaketju tuottaa ainutkertaisia makuelämyksiä ja ruokainnovaatioita, niitä syntyy myös meillä päivittäin.

Kouluruokailusta Saksassa

Asumme tällä hetkellä Saksassa lähellä Berliiniä ja  6- ja 12-vuotiaat lapsemme käyvät täällä kansainvälistä koulua. Koulu on maksullinen ja samoin on kouluruokailu. Kyseessä ei ole saksalainen kunnallinen koulu vaan yksityiskoulu, johon haetaan erikseen.

Saksassa kouluruokailuun ei suhtauduta samalla tavalla kuin Suomen koulujärjestelmässä. Lounashetki on täälläkin osa oppilaitten koulupäivää, mutta ei ole samanlaisessa arvossa ja arvostuksessa – vaan tarkoitus on lähinnä saada ravintoa vatsaan ja energiaa loppupäivään. Lounasta ei pidetä tärkeänä osana kasvatustyötä eikä aterian ravitsemuksellisiin puoliin kiinnitetä aivan yhtä paljon huomiota. Ruokailua ei pidetä samalla lailla oppimista edistävänä ja myönteistä suhtautumista koulunkäyntiin edesauttavana, virkistävänä ruokahetkenä kuin Suomen kouluissa.

Hyvää päivää – onnea suomalainen ruoka

Suomalainen ruoka ansaitsee päivänsä. Parhaaseen sadonkorjuuaikaan 4.9.2019 suomalainen ruoka viettää virallisesti ensimmäistä merkkipäiväänsä. Suomalaiset raaka-aineet, ruokakulttuuri ja ruokaketjusta elantonsa saavat ammattilaiset ovat liputuspäivän, fanfaarin ja laulun arvoisia. Puhdas, terveellinen ja turvallinen ruoka ei tänä päivänä ole itsestäänselvyys jokaiselle. Globaalit haasteet puhtaan viljelysmaan ja käyttöveden saamiseksi ovat suuria. Me suomalaiset olemme etuoikeutettuja voidessamme nauttia turvallisesti ja eettisesti tuotettua viljaa, vihanneksia ja eläinkunnan tuotteita. Karjamme voi hyvin, maanviljelijämme vaalivat usein vuosisataisiakin perinteitä tilanhoidossaan. Elintarvikeketjumme on turvallisuudessaan ja monipuolisuudessaan ainutkertainen.

Pienillä euroilla huipputyötä

On ilo ja kunnia olla mukana kehittämässä ateriapalveluja, joilla on suuri merkitys sekä yksittäisten kansalaisten että koko Suomen tulevaisuudelle. Julkisin varoin tuotettuja aterioitamme syövät lapset päiväkodista aina lukioikäiseksi asti. Ne ravitsevat ja ohjaavat lapsia ja nuoria terveellisiin valintoihin ja antavat energiaa päivän haasteisiin.