Ensimmäinen etätyöpäiväni

Elämme nyt Suomessa ja koko Euroopassa poikkeuksellista korona-aikaa. Suomen hallitus, THL ja Lahden kaupunki ohjeistavat meitä päivittäin toimissamme – käsihygienia, kokoontumiset, riskiryhmissä olevien turvaaminen, koulujen sulkeminen, poissaolot työpaikoilta muun muassa.

Meitä kaikkia on kehotettu etätyöhön, jos vain työn luonne sen mahdollistaa hidastaaksemme koronavirusaallon etenemistä.

Minulle tämä etätyö on elämäni ensimmäinen kerta kohta 30-vuoden työhistoriani aikana. Ajattelin mielessäni, miten ihmeessä osaan tehdä kotona töitä. Olen aina tähän mennessä ajatellut, että työ ja koti  pidetään erillisenä.

Aikaisemmin keittiöpäällikkönä työskennellessäni en sitä varmaan olisi voinut tehdäkään mutta nyt palvelupäällikön tehtävässä se on mahdollista. Maailma muuttuu ja meidän on muututtava sen mukana. Tietokone ja puhelin kulkee helposti mukana, siispä ei muuta kuin kotitoimistoa keittiön pöydälle perustamaan.

Puhelimeeni on lisätty WhatsApp-ryhmiä: kriisiryhmä ja palvelutiimiryhmä. Näillä saamme nopeasti yhteyttä toisiimme tarvittaessa.

Tietokoneessa etäyhteys on jo nykypäivää ja ”helppo ” (ICT-asiantuntijamme Jaanan selkokieli-ohjeiden avulla) asentaa, joten kaikki tarvittavat yhteydet toimivat myös kotona kuten telakassa työpaikallakin: sähköpostit, Z-asema, ESS, IP-ostolaskut, Teams ja Skype.

Skype-palavereissa palvelutiimin kesken olemme pohtineet useamman kerran päivässä erilaisia vastaantulevia tilanteita, miten arki keittiössä saadaan toimimaan. Yhteistyö toimii, työt sujuu vaikka emme istu kaikki saman pöydän ääressä. Kuinka paljon tässä säästääkään aikaa, kun on uusi tapa pitää palaveria. Tämä on hyvin opettavaista.

Olemme keskustelleet valmissuunnitelman työstämisvaiheessa teoriassa, miten toimitaan jos tällainen tilanne eteen tulee. Nyt meidän on aika toimia suunnitelmiemme mukaisesti. Jokainen kantaa vastuuta omasta toimialastaan, suunnittelee tarvittavia toimenpiteitä ja tiedottaa tarvittavat asiat kentälle.

Mietin omalla kohdallani, miten minua hieman jännitti tehdä etätyötä kotona. Samaan aikaan vanhempi tyttäreni jännitti,  aloittaako hän ensimmäisen vakituisen työpaikkansa työt varhaiskasvatuksen opettajana vai suljetaanko hänen työpaikansa juuri, kun töiden pitäisi alkaa. Tällaisia ja paljon muitakin  haasteita tämä poikkeuksellinen aika tuo meille kaikille.

Me molemmat selvisimme tästä ensimmäisen työpäivän haasteesta ja selviämme kyllä vastaisuudessakin näistä haasteista yhdessä kokemuksia jakaen ja yhteistyötä tehden

Outi

Outi Saikkonen
sote-sektorin palvelupäällikkö
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy