Hävikkiä vähentämällä välitämme ympäristöstä ja tulevaisuudesta

Ruokahävikki on maailmanlaajuinen ongelma. Ruokahävikki on paitsi taloudellinen taakka myös ympäristöongelma. Se lisää kasvihuonekaasupäästöjä ja aiheuttaa tarpeetonta resurssien tuhlausta, kuten veden ja maan käyttöä sekä kasvihuonekaasujen ja energian kulutusta ruoan tuotannossa. Koulu- ja päiväkotiruokailussa hävikin vähentäminen on erityisen tärkeää, koska se opettaa lapsille vastuullista suhtautumista ruokaan ja ympäristöön ja joka voi vaikuttaa myös kotien käytäntöihin.

Kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan ruokaa päivittäin suurille määrille lapsia ja nuoria. Tehokkaan hävikinhallinnan avulla voimme sekä säästää resursseja että opettaa tuleville sukupolville kestävän kehityksen periaatteita.

Hävikin ennaltaehkäisy

Yksi tehokkaimmista tavoista vähentää ruokahävikkiä on ennaltaehkäisy. Ruokalistasuunnittelulla ja oikealla annoskoolla voidaan minimoida ylijäämäruoan syntyä. Elintarvikkeiden ja ruoan asianmukainen säilytys ja varastointi edesauttavat ruoan säilyvyyttä. Elintarvikehygienialaki ja -asetus määrittelevät kriteerit elintarvikkeiden käsittelylle ammattikeittiössä.

Olemme tilastoineet järjestelmällisesti syntyvän ruokahävikin määrää vuodesta 2017. Tätäkin ennen hävikkiin on kiinnitetty huomiota. Tämän päivän trendi, jättää kouluruoka syömättä, huolestuttaa. Varaudumme, että kaikki oppilaat ruokailevat päivittäin, mutta todellisuudessa näin ei ole. Keittiöhenkilökunnalta vaaditankin entistä enemmän asiakaskunnan tuntemusta, jotta osataan arvioida ruoan menekkiä oikein.

Tekoälyn hyödyntäminen hävikin hallinnassa

Tekoälyä voidaan nykypäivänä hyödyntää hävikin hallinnan työvälineenä. Käytössämme oleva Hukka-hävikkiohjelma sovellus auttaa keittiöitä ennustamaan aiempaa paremmin ruoan menekkiä. Se analysoi ruokailutottumuksia ja ennustaa ruoan menekkiä ohjelmaan aikaisemmin syötettyjen tietojen pohjalta.

Hävikkiruoan myynti, Ilmastolounas

Hävikkiruoan myynti tuo mahdollisuuden hyödyntää ruokaa, joka muuten menisi hukkaan. Tarjoamme koulujen ja päiväkotien henkilöstölle mahdollisuuden ostaa ylijäämäruokaa, eli Ilmastolounasta, lounasajan päätyttyä. Ilmastolounasta myytiin vuonna 2023 noin 6 000 kiloa. Aluekeittiö Apilalla on mukana ResQ-sovelluksessa, jonka kautta ulkopuolisten asiakkaiden on mahdollista ostaa ylijäänyttä ruokaa.

Yhteistyössä on voimaa

Ruokahävikin vähentäminen koulu- ja päiväkotiympäristöissä vaatii yhteistyötä kaikkien osapuolten välillä. Ruokapalveluiden, koulujen ja päiväkotien henkilökunta, sekä oppilaat ja vanhemmat voivat kaikki osallistua hävikin vähentämiseen omilla toimillaan ja päätöksillään. Yhdessä voimme luoda ympäristöystävällisemmän ja kestävämmän ruokailukulttuurin, joka hyödyttää kaikkia.

Outi Luukkonen, kehityspäällikkö
Anna-Kaisa Laaksonen, palvelupäällikkö