Hyvää päivää – onnea suomalainen ruoka

Suomalainen ruoka ansaitsee päivänsä. Parhaaseen sadonkorjuuaikaan 4.9.2019 suomalainen ruoka viettää virallisesti ensimmäistä merkkipäiväänsä. Suomalaiset raaka-aineet, ruokakulttuuri ja ruokaketjusta elantonsa saavat ammattilaiset ovat liputuspäivän, fanfaarin ja laulun arvoisia. Puhdas, terveellinen ja turvallinen ruoka ei tänä päivänä ole itsestäänselvyys jokaiselle. Globaalit haasteet puhtaan viljelysmaan ja käyttöveden saamiseksi ovat suuria. Me suomalaiset olemme etuoikeutettuja voidessamme nauttia turvallisesti ja eettisesti tuotettua viljaa, vihanneksia ja eläinkunnan tuotteita. Karjamme voi hyvin, maanviljelijämme vaalivat usein vuosisataisiakin perinteitä tilanhoidossaan. Elintarvikeketjumme on turvallisuudessaan ja monipuolisuudessaan ainutkertainen.

Pienenä kansana olemme tottuneet vaatimattomuuteen ja yksinkertaisuuteen. Suomalaisen ruokakulttuurinkin ytimessä on yksinkertaisuus ja arkisuus. Nämä piirteet ovat nousseet vahvuustekijöiksi myös maailmanlaajuisissa ruokatrendeissä. Monet huippukokit noudattavat Less is more -periaatetta. Vähän, mutta hyvää ei tarkoita välttämättä niukkuutta, vaan korostaa raaka-aineiden ainutkertaisia aromeja ja ruoan kunnioitusta. Suomalainen ruoka on yksinkertaisesti hyvää ja se on huomattu myös maailmalla. Varsinainen valloitusretki on vielä aluillaan, mutta signaalit maailmalta ovat lupaavia. Suomalaiseen ruokaan luotetaan, suomalaisesta ruokakulttuurista ja ruokaosaajista ollaan kiinnostuneita, suomalaisen ruoan perässä jopa matkustetaan. Useat delegaatiot ovat tutustuneet suomalaiseen kouluruokajärjestelmään ja kansainvälisillä messuilla suomalaiset raaka-aineet viedään käsistä. Kilpailuissa suomalaiset ruoka- ja juomatuotteet keräävät mitaleita ja kokkiosaamisemme on maailmanmestaruustasoa.

Suomi – maailman onnellisin kansa juo päiväkahvinsa, nauttii ravitsevan kouluateriansa ja asettuu jouluisen herkkupöydän ääreen hymyssä suin suurempaa numeroa tekemättä. Meidän onnemme on arjen nautinnoissa. Ruoka on entistä useammalle meistä harrastus ja yhä suurempi elämän sisältö. Ruoka on myös parasta lääkettä hyvinvointiimme. Nauttikaamme siis tästä ainutkertaisesta ilosta yhdessä ja olkaamme ylpeitä osaamisestamme!

Me, ruoka-alan ammattilaiset toivotamme kaikelle kansalle maukasta kotimaisen ruoan juhlaa, lippu salkoon 4.9.!

Jukka Turta
palvelupäällikkö