Kouluruokailusta Saksassa

Asumme tällä hetkellä Saksassa lähellä Berliiniä ja  6- ja 12-vuotiaat lapsemme käyvät täällä kansainvälistä koulua. Koulu on maksullinen ja samoin on kouluruokailu. Kyseessä ei ole saksalainen kunnallinen koulu vaan yksityiskoulu, johon haetaan erikseen.

Saksassa kouluruokailuun ei suhtauduta samalla tavalla kuin Suomen koulujärjestelmässä. Lounashetki on täälläkin osa oppilaitten koulupäivää, mutta ei ole samanlaisessa arvossa ja arvostuksessa – vaan tarkoitus on lähinnä saada ravintoa vatsaan ja energiaa loppupäivään. Lounasta ei pidetä tärkeänä osana kasvatustyötä eikä aterian ravitsemuksellisiin puoliin kiinnitetä aivan yhtä paljon huomiota. Ruokailua ei pidetä samalla lailla oppimista edistävänä ja myönteistä suhtautumista koulunkäyntiin edesauttavana, virkistävänä ruokahetkenä kuin Suomen kouluissa.

Ruoka on pääsääntöisesti hyvää ja maistuvaa

Lastemme koulun ruokapalvelua hoitaa ulkopuolinen yritys. Lounaalla on yleensä kolme ruokavaihtoehtoa: Menu A, ns. normaali lounas, kasvislounas ja Menu B, johon kuuluu Menu A:n lisäksi vielä jokin eri lisäke- tai ruokalajivaihtoehto. Esimerkkeinä viikoittain vaihtuvalta, kiertävältä ruokalistalta voisi nostaa erilaiset pastaruoat, lihapullat, kananugetit, kalkkunapaistokset, kalaleikkeet ja vaikkapa aasialaistyylinen wokkiruoka. Ateriaan sisältyy pääruoka, lisäkkeet ja toisinaan jälkiruoka. Leipä ei kuuluu ateriaan ja ruokajuomana on vesi. Erikseen ostettuna on saatavilla pullovesiä tai mehuja ruokajuomaksi. Erikoisruokavaliot otetaan melko hyvin huomioon. Koulussa on 68 eri kansalaisuutta edustavaa oppilasta ja tämä seikka otetaan jo ruokalistasuunnittelussa huomioon. Kausiruoka-ajattelua ei ruokalistoilla ole, sen sijaan biomerkittyjä tuotteita on tarjolla kiitettävästi.

Ruokailu maksaa 6-vuotiaalle eskariastetta käyvälle lapsellemme 3,15 – 3,45 €/ateria riippuen siitä, tilaako hänelle menu A:n vai menu B:n. 12-vuotiaalle kuutosluokkalaiselle ateria maksaa 4,15 – 4,70 €/ateria tilatusta vaihtoehdosta riippuen. Ateriat tilataan etukäteen joka päivälle kouluruokailua hoitavan yrityksen verkkopalvelusta, jossa molemmilla lapsillamme on oma tili. Nuoremman lapsemme ruokailuista tulee lasku kuun lopussa. Vanhemman lapsemme tilille tulee laittaa etukäteen rahaa, jota vastaan ateriat valitaan ja maksetaan. Ruokalasta saa ostaa mukaan myös välipaloja, voileipiä ja sämpylöitä, jogurttia, proteiinipatukoita ja juomia.

Kohti Saksaa

Ruokahetki on kiireinen ja hälinä on yleensä melkoista. Pienemmille oppilaille viedään ruokatarjotin pöytään ja opetushenkilökunta valvoo ruokailua. Isommat oppilaat ottavat ruokaa itse tai heille annostellaan ruoka lautasille. Henkilökunta on ystävällistä ja ammattitaitoista, mutta kiire on kova. Valvonta siitä kuka syö ja mitä, ei ole toimivaa. Osa lapsista tuo lounaan kotoa eväsboksissa. Valitettavasti oppilailla ei ole käytettävissä mikroaaltouunia kotoa tuodun lounaan lämmittämiseen. Tästä on ollut puhetta ja asia toivottavasti korjaantuu jo lähiaikoina.

Suomessa on korkealaatuinen ja hyvin järjestetty kouluruokailu

Suomessa on tapana ottaa joskus yhteiskunnan tarjoamia asioita ja etuja itsestäänselvyytenä. Näihin asioihin kuuluu myös ilmainen (verovaroin kustannettu) kouluruokailu. Suomen jokaisessa koulussa ja jokaisena koulupäivänä jokaiselle oppilaalle tarjotaan lämmin ateria. Käsittääkseni vain Ruotsissa on lähes vastaava järjestelmä. Olen asunut vuosien mittaan useammassa eri maassa ja omiin kokemuksiini perustuva mielipiteeni on, että missään ei ole niin korkealaatuista ja hyvin järjestettyä kouluruokailua kuin Suomessa. Ruoka on aina ravitsevaa ja maittavaa sekä ravinto-arvoiltaan hyvin suunniteltua. Ruokalistoilla näkyy satokausille tyypilliset raaka-aineet ja tyypilliset ruoat, erikoisruokavaliot otetaan erittäin hyvin huomioon. Ruokailuun liittyy myös opetuksellista sisältöä ja aikaa ruokaluun on yleensä riittävästi.

Suomalainen kouluruokajärjestelmä on kansallinen erikoisuus ja ylpeydenaihe, jota myös hämmästellään maailmalla. Toivottavasti kaikki osaavat arvostaa sitä myös kotimaassa riittävästi.

Petri Kukkonen
palvelupäällikkö, opintovapaalla