Kohokohdat 2020

Laadukkaat ateriapalvelut tuovat asiakkaillemme energiaa, iloa ja terveyttä

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy:n palveluyksiköt jakaantuvat kolmeen toimialaan: sivistystoimen ateriapalveluihin, sosiaali- ja terveystoimen ateriapalveluihin sekä ravintolapalveluun.

Sivistystoimen ateriapalveluun kuuluvat päiväkodit, peruskoulut ja lukiot ja  Sosiaali- ja terveystoimen ateriapalveluun palvelutalot ja -keskukset sekä terveysasema- ja sairaalakeittiöt. 

Ravintolapalvelut käsittävät henkilöstöravintolat, keskussairaalan kahvion sekä tapahtuma- ja tuotemyynnit.

Ruoanvalmistuksen tuotannon tehostamista on jatkettu ja tuotantoprosesseja keskitetty edelleen Päijät-Hämeen keskussairaalan ravintokeskukseen sekä Etelä-Lahden aluekeittiöön. Ateriavalmistus tapahtuu uusia moderneja tuotantotapoja käyttämällä ja uutta teknologiaa hyödyntämällä. Perinteisen valmistustavan rinnalla käyttöön on otettu kylmävalmistus; kylmävalmistetut ruoat kuljetetaan edelleen koulun tai päiväkodin palvelukeittiöön, jossa ruoka viimeistellään ja kypsennetään.

Tuotantokeittiöiden lisäksi vuoden 2020 lopussa käytössä oli 9 valmistuskeittiötä ja 69 palvelukeittiötä eri puolella Päijät-Hämettä. 

Lahden Sipuran päiväkodissa ruokakasvatus on paitsi uuden
maistelemista, myös ruoan alkuperästä ja eri ruokakulttuureista oppimista. Vilkkaan päivän rauhoittava yhteinen ruokahetki on sosiaalinen ja iloinen tapahtuma. Varhaiskasvatuksessa puhutaankin paljon ruokailosta.

 

Covid-19-pandemia vaikutti kaikkiin toimialoihin. Keväällä 2020 koululaisten lounasruokailu muuttui kotiin vietäviksi annospakatuiksi aterioiksi. Hävikinhallinnan tehostamiseksi yritys panosti Hukka-ohjelman käyttöönottoon kohteissaan. Hukka-hävikkiohjelman avulla tavoitteena on vähentää kouluissa syntyvää hävikkiruokaa ja pienentää kouluruoan hiilijalanjälkeä reaaliaikaisen viestinnän, mittaamisen sekä neuvonnan avulla.

Pandemian aiheuttamien rajoitusten vuoksi henkilöstöravintoloissa myytiin annospakattuja take away-annoksia normaalin linjastotarjoilun sijaan varsinkin keväällä.

Laadunhallinta -järjestelmän käyttöön-ottoprojekti aloitettiin 2020 alussa. ISO 9001:2015 -laadunhallintajärjestelmä etenee kohti sertifiointia sovitussa aikataulussa vuonna 2021.

Lahden kouluruokaan oltiin tyytyväisiä

Lahden kaupungin peruskouluissa ja lukioissa toteutettiin kouluruokakysely 30.10. – 18.11.2020. Oppilaiden ja opiskelijoiden vastauksia annettiin yhteensä upeat 2 381 kappaletta.

Kouluruokaan oltiin tyytyväisiä. Yli 80 % kertoi syövänsä kouluruoan usein tai päivittäin. Suosikeiksi kouluruoista nousivat palermonpasta sekä muut pastaruoat, uunimakkara ja pizzat. Mausteita, jälkiruokia ja pizzapäiviä toivottiin lisää. Ruokailuajan pituus koettiin liian lyhyeksi ja ruokasaleista toivottiin viihtyisämpiä. Ystävällistä asiakaspalvelua kiiteltiin.

Oppilailta ja opiskelijoilta kyseltiin myös vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi, ja vastauksia tulikin runsaasti. Oman lautashävikin vähentämisen ja annosmäärän miettimisen lisäksi ehdotettiin, että linjastosta ylijäävää ruokaa tarjoiltaisiin välipalalla, seuraavan päivän extraruokana tai sitä jaettaisiin oppilaille kotiin vietäväksi.

Kasvisruoka maistuu Elinalle ja Sofialle, lahtelais-siskoksille, joiden Elina Sofia -YouTube-kanavalla on jo yli 100 000 tilaajaa. Elina ja Sofia söivät läpi koko kouluviikon ruokalistan!

 

Valinnanvapaus tulee muuttamaan potilasruokailun

Käynnistimme vuoden 2019 lopulla KYLLI – kylmä keskitetty potilasruoka -hankkeen, jonka tarkoituksena on parantaa valmistetun ruoan laatua ja asiakastyytyväisyyttä potilaskohteissamme. Vielä toistaiseksi sairaalaruoka annostellaan jakeluhihnalla ja jaetaan kuumana potilasosastoille, jolloin annokset saattavat jäähtyä ennen kuin ne tarjoillaan. Uudella älyteknologialla lämmin ruoka valmistettaisiin, jäähdytettäisiin ja jaettaisiin kylmänä osastoille älyvaunuissa.

Ruokaa kotiovelle yhdessä paikallisten yrittäjien kanssa

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut työllistää mielellään paikallisia yrittäjiä. Yksi heistä on kotipalveluaterioiden kuljettaja Tiina Mäki, joka toimittaa ruoat kotiovelle. Vääksyssä asuva Mensosen pariskunta saa arkiruokaa kotiinkuljetuksena kaksi kertaa viikossa. Ruoan tilaaminen kotiin on helpottanut yhdeksänkymppisen pariskunnan asumista omakotitalossa. Arkiruoat valmistaa Asikkalan Oltermanni ja jakelusta vastaa Päijät-Hämeen Ateriapalvelut.

Asikkalan kotipalveluateria-asiakkailla ja heidän omaisillaan viime vuoden lopulla teetetyn asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan asiakkaat olivat erittäin tyytyväisiä aterioihin. Yli 80 % vastaajista piti ruokia maukkaina ja monipuolisina, ja aterian hinta-laatusuhdetta pidettiin erinomaisena.

Lahden kaupunginsairaalan välinehuoltajien lounastauko
Lahden kaupunginsairaalan välinehuoltajien lounastauko nautitaan iloisesti rupatellen ravintola Kasaretissa. Kuulumisten lisäksi lounastajia virkistää valmiin ruokapöydän moni puolinen tarjonta.