Uratarinat

Tuotekehittäjä Miia Kakko, Etelä-Lahden Aluekeittiö

Tiesin jo yläasteella haluavani ammattikouluun keittiölinjalle. Olen käynyt Fellmannissa tarjoilijakoulun ja työskennellyt lounaskahviloissa. Alun perin ystäväni pyysi minuna hakemaan töihin suurtalouskeittiöalalle – hän sanoi, että sopisin tänne hyvin. Ensin tein sijaisuuksia 3 – 4 kuukautta ja samalla tutustuin moneen toimipisteeseen. Sitten pääsin Liipolan koulun keittiölle ja sattuikin niin, että sieltä oli jäämässä työntekijä eläkkeelle, joten sain pidemmän sijaisuuden. Samalla innostuin suorittamaan Koulutuskeskus Salpauksessa suurtalouskokin tutkinnon oppisopimuskoulutuksena. Tuotekehittäjä minusta tuli, kun esihenkilöni antoi minulle tehtäväksi kehittää henkilöstöruokailua. Ideoin esimerkiksi, miten henkilöstöravintolaa voisi kehittää. Minulle ehdotettiin osallistumista 1,5 vuotta kestävään Salpauksen Tuotekehittäjä -koulutukseen, joka toteutettiin oppisopimuksena. Koulutus antoi hyvän perustan työlleni ja…

Ruokapalveluvastaava Heidi Hiltunen, Kärpäsen koulu

Alun perin minusta piti tulla tarjoilija. Olen suorittanut hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon ja valmistuttuani ensimmäisen vuoden jälkeen lähdin erikoistumaan kokiksi. Erikoistumisen jälkeen tein töitä lounaskokkina erilaisissa lounaspaikoissa. Jossain vaiheessa hakeuduin keskussairaalaan suurtalouspuolelle kesätöihin ja sille tielle olen jäänyt.

Ruokapalvelutyöntekijä Yana Protasova, Lahden Gaudian lukion keittiö

Olen kotoisin Viipurista. Venäjällä ammattini oli optikko-insinööri. Olen valmistunut Pietarin yliopistosta ja heti valmistumiseni jälkeen muutin Suomeen. Suomessa olen kokeillut monia ammatteja – olen työskennellyt puutarhassa, kaupanalalla ja lastenhoitajana. Lopulta ymmärsin, että suurkeittiöala on minulle paras ja mieluisin.