Erityisruokavaliot

Erityistarpeet huomioidaan

Toteutamme sairauden vaatimat erityisruokavaliot.

Pysyvät erityisruokavaliot

  • Keliakiaruokavalio
  • Diebeetikon ruokavalio
  • Laktoositon ruokavalio

Pysyvistä erityisruokavalioista toimitetaan Erityisruokavaliotodistukset kertaalleen terveydenhoitajan kautta keittiöön. Päivähoitoa varten laadittu todistus uusitaan kouluruokailua varten. Lukiolaiset voivat allekirjoittaa lomakkeen itse ja toimittaa keittiöön.

Vaikeat ruoka-allergiat

  • Maito- ja/tai kotimaiset viljat-allergia: hyvin rajoittunut ruokavalio usean keskeisen ruoka-aineen allergian vuoksi.
  • Yksittäiset ruoka-allergiat, jotka aiheuttavat vakavia allergisia oireita tai reaktioita.

Terveydenhoitaja tekee erityisruokavaliotodistukset päivähoitoa tai koulua varten vuodeksi kerrallaan. Vanhemmat testaavat kotona ruoka-aineita lääkärin ohjeiden mukaisesti ja vanhempien vastuulla on ilmoittaa, kun ruoka-aine ei enää aiheuta oireita ja se voidaan lisätä lapsen ruokavalioon. Uusi todistus laaditaan tarvittaessa kesken vuotta, jos vanhemmat ilmoittavat muutoksista ruokavaliossa.

Lievistä allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei laadita välttötodistusta

Kansallisen allergiaohjelman mukaisesti lievää oireilua, kuten ohimenevää suun kutinaa tai kirvelyä tai ihon punoitusta aiheuttavia ruoka-aineita ei tavitse välttää. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden kokeiluun perustuen on todettu aiheuttavan siinä määrin haittaa, että niiden pitäminen pois kouluruokailusta on perusteltua.

Lapsi ei ole koulussa kahteen viikkoon syönyt hänelle toimitettua ruoka-annosta

Terveydenhoitaja tai keittiön esimies ottaa yhteyttä kotiin ja tarkistaa voidaanko erityisruokavalio purkaa.

Terveydenhoitaja antaa tarvittaessa väliaikaisen todistuksen

Kun lapsella kokeillaan diagnoosiin pääsemiseksi esim. maidotonta tai laktoositonta ruokavaliota kaksi viikkoa.

Uskonnolliset tai eettiset ruokarajoitukset pyritään ottamaan huomioon

Vanhemmat/lukiolaiset ilmoittavat erillisellä lomakkeella Ilmoitus ruokavalion tarpeesta PDF -lomakkeella keittiöön kasvisruokavaliosta tai uskonnollisista syistä vältettävistä ruoka-aineista ja tapauskohtaisesti sovitaan, millainen ruokavalio päiväkodissa tai kouluruokailussa on mahdollista toteuttaa. Kouluissa tarjottava kasvisruoka sisältää maitoa ja kananmunaa. Toteutamme myös vegaanisen ruokavalion.

Ateriapalvelut käyttää aterioiden valmistukseen sopimustoimittajiltaan hankkimiaan raaka-aineita.  Asiakkaiden itsetoimittamia  raaka-aineita (esim.  halal-lihaa) ei turvallisuussyistä käytetä.  Myöskään ei omia eväitä ole mahdollista tuoda keittiöiden kylmätiloihin säilytettäväksi.

Ruokailuun liittyvissä asioissa voi aina ottaa yhteyttä keittiön henkilökuntaan, keittiöiden yhteystiedot tai Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen hallintoon, info@paijatateria.fi.