Asiakastyytyväisyyskysely toteutettiin lokakuussa

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut toteutti asiakastyytyväisyyskyselyn 3. – 11.10.2022 varhaiskasvatuksen lapsille 10 eri päiväkodissa sekä näiden päiväkotien henkilöstölle, että peruskoulujen ja lukioiden oppilaille / opiskelijoille sekä opetus- ja kasvatushenkilöstölle. 

Perinteiset ruoat olivat varhaiskasvatuksen lasten mieleen

Varhaiskasvatuksen lasten kysely toteutettiin päiväkotiryhmittäin kymmenessä Lahden päiväkodissa. Kyselyyn valittiin päiväkoteja eteläiseltä, itäiseltä ja pohjoiselta alueelta ja vertailtavuuden vuoksi osa mukana olevista päiväkodeista oli samoja kuin vuoden 2021 asiakaskyselyssä. 

Varhaiskasvatuksen lasten kyselyn tarkoituksena oli selvittää mitä mieltä lapset ovat päiväkotiruoasta ja kartoittaa lasten lempiruokia, sekä ruokaan ja ruokailuun liittyviä kehityskohteita. Kyselyn vastausten keskiarvo oli 4,1 viisi asteisella asteikolla jossa 5 = erittäin hyvä.

Keittiöhenkilökunta sai paljon kiitosta ja sydämiä hyvästä palvelusta: ”Palvelu pelaa ja on ystävällistä. Keittiön aikuiset ovat kivoja!” totesivat lapset 😊. Kiitosta saivat myös salaatit, jotka on tarjoiltu kuluneen vuoden ajan erillisinä komponentteina sekoitettujen salaattien sijaan. Jälkiruokia toivottiin lisää ruokalistoille.

Lasten suosikkiruuiksi nousi perinteisiä ruokia mm. makaronilaatikko, pinaattikeitto, lihapyörykät, porkkanasosekeitto, kalapuikot ja hampurilaiset.

Suurin osa peruskoulun oppilaista ja lukion opiskelijoista syö koulussa lähes päivittäin

Peruskoulujen ja lukioiden oppilaiden ja opiskelijoiden vastaajien määrä yllätti positiivisesti! Oli hienoa huomata, että lapset ja nuoret haluavat vaikuttaa kouluruokailuun. Vastauksia saatiin lähes 2 000 kappaletta!

Peruskoulujen ja lukioiden kyselyssä pyrittiin selvittämään mitä mieltä oppilaat ja opiskelijat ovat kouluruoasta ja mikä olisi paras tapa lisätä kasvisruoan osuutta koulussa. Kyselyn vastausten keskiarvo oli 3 viisi asteisella asteikolla jossa 5 = erittäin hyvä.

Harvoin kouluruokaa syövien yläkoulu- ja lukiolaisten vähäinen määrä yllätti. Kyselyn perusteella 77 % yläkoulu- ja lukioikäisistä syö kouluruoan lähes päivittäin.

Oppilaat ja opiskelijat arvioivat kouluruoan maun parantuneen hiukan edellisestä asiakastyytyväisyyskyselystä (2021). Keittiöhenkilökunnan asiakaspalvelu sain kyselyssä aikaisempien vuosien tapaan kyselyn parhaan arvosanan.

Ruokalistoille toivottiin lisää houkuttelevia kasvisruokia

Peruskoulujen ja lukioiden oppilaiden kyselyyn vastanneista noin 20 % ilmoitti syövänsä kasvisruokaa päivittäin tai ainakin muutaman kerran viikossa. Suosikki kasvisruoiksi mainittiin mm. meksikolainen papukeitto, porkkanapihvit, juustoinen tofukastike, mifustroganoff ja tomaatti-vuohenjuustokeitto. Kyselyn vapaissa kommenteissa toivottiin, että kasvisruokaa pidettäisiin tasavertaisena vaihtoehtona kalaa- tai lihaa sisältävän ruokien kanssa, eikä sitä eriteltäisi ruokalistalla nimeämällä kasvisruoaksi.

Kaikkia kasvisruoka ei miellytä ja osa vastaajista koki, että kasvisruokaa on kouluissa turha tuputtaa eikä koulun kasvisruoka ollut maukkaan makuista.

Parhaimman makuisiksi kasvisruuiksi mainittiin mm: palermonpasta, pinaattiletut, vegepuikot, tortillat, kalakeitto, uunimakkara ja perunamuusi.

Henkilökunnan ystävällisyys ja palvelualttius saivat opetus- ja kasvatushenkilöstöltä kiitettävän arvosanan

Opetus- ja kasvatushenkilöstön kyselyssä selvitettiin koulujen ja päiväkotien henkilöstön mielipiteitä henkilöstöruokailusta. Vastauksia saatiin yhteensä lähes 270 kappaletta.

Kyselyn kokonaisarvosana oli 3,4 viisi asteisella asteikolla jossa 5 = erittäin hyvä. Parhaimman arvosanan sai henkilökunnan ystävällisyys ja palvelualttius ja parannusta oli tapahtunut myös ruoan ulkonäössä.

Ruokalistoihin toivottiin lisää monipuolisuutta, vaihtelua ja vähemmän eineksiä sekä ruokaan enemmän makua. Toive omasta ruokalinjastosta henkilökunnalle ja rauhallinen lounaspaikka nousivat esille useammassa palautteessa.

Ilmastolounas

Päiväkotien ja koulujen henkilökunnalla on ollut syyskuusta lähtien mahdollisuus ostaa päivän päätteeksi ruokalinjastoon jäänyttä ruokaa mukaan. Tätä mahdollisuutta on hyödynnetty ja kyselyn avoimissa vastauksissa Ilmastolounas saikin paljon kiitosta.  

Saatu palaute antoi arvokkaita työkaluja kehitystyöhön

Kyselystä saatiin paljon avointa palautetta ja monia hyviä kehitysideoita. Kiitos jokaiselle kyselyyn vastanneelle! 

Ensi vuonna uudistamme ruokalistoja. Päiväkodit ja koulut saavat omat ruokalistansa alkuvuodesta. Tällä muutoksella pyrimme siihen, että valmistamamme ateriat ovat entistä paremmin jokaisen asiakasryhmän makuun sopivia. Ruokien makuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja ruokalistoille tuodaan entistä enemmän uusia reseptejä lisäämään vaihtelevuutta.

Salaattipöytien sisältöä tullaan tarkastelemaan ja uudistamaan; sesongit tuoretuotteissa ja salaattipöydän komponenteissa tulevat korostumaan entisestään.

Lempiruoat tullaan huomioimaan ruokalistoilla. Ensi vuonna päiväkodeilla ja kouluilla tullaan toteuttamaan lempiruokaviikot keväisin ja syksyisin.