Ateriapalvelujen Jukka Turta PRO-finalisti 2023!

Aromi-lehti palkitsee keittiö- ja ravintola-ammattilaisten parhaimmiston PRO-tunnustuspalkinnoilla, jotka jaetaan PRO-gaalassa Kaapelitehtaalla 18. tammikuuta. PRO-palkinto on toimialamme näkyvin tunnustus ja se annetaan eriomaisesta työstä, ja todella merkittävä niin saajalle kuin työyhteisöllekin.

Jukka Turta on valittu kolmen finalistin joukkoon sarjassa Ammattikeittiön tuotekehittäjä.

Kannusta Jukka voittoon! Finalisteja voi käydä kannustamassa 15. joulukuuta saakka. Tuomaristo saa kaikki kannatuslauseet ja -äänet tiedoksi ja ne vaikuttavat voittajan valintaan.

Linkki propalkinnot.fi sivustolle Jukka Turta – PRO-finalisti 2023

Kuvassa Jukka Turta

Yhdessä kehittäen – pitkällä polulla

Kouluruoka ja sen kehittäminen on ollut ammattilaisten puheissa viime aikoina ajankohtaisilla teemoilla. Kuumaa keskustelua on käyty ruoan ilmastovaikutuksista, hävikista, kasvisruoista ja tottakai myös ravitsemuksesta. Kouluruokakeskustelusta on tullut ajan ilmiö – jopa yhteiskunnallinen kysymys. Miten meidän verorahojamme käytetään, miten otamme vastuuta ruokakasvattajina, kuinka suuri painoarvo ruokahankinnoillamme on talousalueen yritystoimintaan?

Ammattikeittiön edustajana täytyy todeta, että olemme paljon vartioina tällä haastavalla kentällä. Rajalliset taloudelliset resurssit ja uudistustarpeet ruokalistoilla haastavat meidät entistäkin aktiivisempaan vuoropuheluun asiakkaamme kanssa. Yhteinen näkemys kouluruoan ja -ruokailujen järjestämisestä vaatii keskustelua niin koululaisten kuin koulutuksen järjestäjienkin kanssa. Koululaisten palautteissa toivotaan maistuvampaa ruokaa, vähemmän hävikkiä – tuttua ja turvallista, samalla uusia ideoita ruokapöytään. Unohtaa ei sovi pääasiaa – makua!

Julkisen ruokahuollon merkitys kuntien ja kaupunkien profiilissa on myös huomattu. Lahdessa julkisten ruokapalvelujen toteuttamista ohjaa tiukan taloudenpidon ohella kunnianhimoinen ympäristöstrategia. Vuoden 2025 tavoite hiilineutraalista kaupungista edellyttää meidän toimia myös koulujen ruokalistoja suunniteltaessa. Samalla kaupungin panostukset kansalaisten kuulemiseen ja osallistamiseen päätöksenteossa ohjaavat myös meidän toimintaamme keittiössä.

Vuoden 2022 aikana olemme Lahdessa aloittaneet aktiivisen yhteiskehittämisen ja vuoropuhelun koululaisten kanssa. Keväällä toteutimme yhteistyössä Maa- ja metsätalousministeriön Kouluruoka 2.0 kehittämisohjelman kanssa lukioissa kyselyn kouluruoan ja ruokailutilanteiden onnistumisesta. Saimme 354 vastausta lukiolaisilta ja arvokasta tietoa opiskelijoilta, jotka ovat monetkin olleet ruokapöydissämme päiväkoti-ikäisestä asti. Lukiolaisten palautteiden pohjalta rohkaistuimme jatkamaan vuoropuhelua ja kutsuimme lukiolaisia keskustelemaan aiheesta lisää. Lukiolaisten pitkä polku ruokapöydissä päiväkoti-ikäisestä abien arkeen on arvokas tietopankki, jota on syytä hyödyntää kehittämistyössä.

Syksyn aikana lähdimme mukaan Lahden ympäristötoimen ysiluokkalaisille organisoimaan skidi-dialogiin, jossa nostettiin keskustelunaiheeksi kestävän kouluruoan ja yhteisten ruokailuhetkien kehittäminen. Näissäkin keskusteluhetkissä korostui kouluruokailun merkitys lapsille ja nuorille. Ilahduttavaa oli se, miten aktiivisesti nuoret lähtivät mukaan sanoittamaan ruokaan, ruokailuhetkiin ja ruokailutilaan liittyviä asioita.

Merkittävää keskusteluissa oli, että maistuvan ruoan lisäksi ruokailuilta toivotaan viihtyisyyttä, mukavaa yhdessäoloa ja rentouttavaa hetkeä arjen keskellä. Myös turvallisuus mainitaan. Vähäisimpänä ei ollut kommentit henkilökunnan merkityksestä onnistuneessa ruokailukokemuksessa, persoonat muistetaan ja hymy pelastaa monen päivän. Muistetaan tämä, kun lähdetään aamun harmaudessa kohti keittiötä.

Yhdessä näitä asioita on mukava pohtia ja kehittää. Jatkoakin on luvassa, tuotekehityksen vuosikelloomme upotamme säännölliset jalkautumiset toimipisteisiimme, joissa havainnoimme, keskustelemme ja kokeilemme uusia makuja. Tällä polulla jatkamme kohti uusia seikkailuja.

Ruoka yhdistää – ruoka opettaa. Kehitymme yhdessä tehden!

Syksyn harmaudessa ja talven loskassa saattaa joskus olla vaikeaa löytää valonpilkkua arkeen ja tsempata kaveria hyvään päivään. Tänään olen itse etuoikeutettuna saanut kunnian paistatella valokeilassa, jonka kollegat minulle sytyttivät. Kiitos siitä teille kamut, torilla tavataan!

Tuotekehityspäällikkö Jukka Turta