Ajankohtaista

Mukkulan päiväkotilapset tempaisivat syömällä kasvisruokaa koko viikon

”Nyt on lasten ruoka-aika, hiljaisuuden ruusutaika saapuu tänne lasten luo – ruokarauhan meille suo.” Näin hienolla ruokalorulla alkoi Mukkulan päiväkotilasten Korennot-ryhmän lämmintunnelmainen ruokahetki. ”Ruokahetki on aina hyvä hetki”, todettiin yhteen ääneen sekä lasten että henkilökunnan suusta.

Mukkulan päiväkotilapset tempaisivat viikolla 5 ympäristökaupungin kunniaksi ottamalla käyttöön koko viikon ajaksi kasvisruokalistan. ”Kasvisruokaa tarjoamme muutenkin säännöllisesti, mutta tälle viikolle laitoimme listan uuteen uskoon teeman mukaisesti”, vinkkaa Irmeli Tuominen keittiöstä. ”Mukavaa olla mukana hyvällä asialla ja saada kommentteja vaativilta päiväkotilaisilta. Itsekin olen kasvissyöjä, joten tämä teema sopi erityisen hyvin myös minulle.”

Taulukkoon merkitään, oliko ruoka maistuvaa

Varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Seppälä rummuttaa ajankohtaisen teeman puolesta. ”Näitä näkyviä arjen tekoja me olemme lasten kanssa valmiita tekemään sekä ympäristön että oman hyvinvointimme puolesta. Lahdessa mennään aallon harjalla kestävän kehityksen näkyväksi tekemisessä ja tässä haluamme olla mukana.” Johanna ylpeänä esittelee lasten laatimaa arviointitaulukkoa viikon ruokalajeista. Jo tällä otoksella näkee, että ruoat ovat olleet maistuvia ja lasten mieleen.

”Lahden ympäristökaupunkivuosi tahdittaa kasvatustyötämme. Olemme kiinnittäneet huomiota biojätteen vähentämiseen kehottamalla lapsia ottamaan kerralla vain sen verran kuin jaksaa. Ja lisäähän aina saa pyytämällä. Kuten huomaatte, aika moni haki ruokaa lisää tänäänkin”, lisää Johanna. ”Jokaisella on hiukan erilainen nälkä eri päivinä. Tärkeää on, että ruokiin tutustutaan maistellen ja ruokaa opitaan arvostamaan.”

”Ruokahetki on aina hyvä hetki”

Lasten rauhoittuessa ruokapöytien ääreen on aika kysellä mielipiteet päivän ruoasta. Keskusteluun tulee samalla myös lempiruoat niin kotona kuin päiväkotitarjonnassa. Tänään on tarjolla vegepuikkoja, kermaviilikastiketta, perunaa ja ruisleipää. Eino ja Luna puntaroivat mietteissään tarjontaa ja pyytävät lautaselleen haluamansa kokoisen annoksen – hyvältä näyttää! Vegepuikot lisäkkeineen maistuvat ja tyhjät lautaset kertovat tarinaa onnistuneesta lounaasta.

Vegepuikot lisäkkeineen maistuvat

Lempiruokia kysellessä tulee melkein yhteen ääneen suosikki – pinaattikeitto! Pinaattikeitto ja kananmunarouhelma ovat useimpien lasten mieleen. Myös puurot maistuvat ja uusia ruokia ollaan aina innolla maistelemassa. Maksalaatikko löytyy Korennot-ryhmän lempiruokalistalta osastossa ”kotona syön”. ”Kotona syön, mitä äiti antaa”, täydentää Luna ruokalautasensa ääressä.

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut jatkaa edelleen kasvisruokien kehittämistä ja tarjoamista niin kouluissa kuin päiväkodeissakin. ”Tuomme kasvisruoat luontevasti mukaan tarjontaamme ilman tuputtamista aitoina vaihtoehtoina”, kertoo ravitsemusasiantuntija Terhi Kylä-Sipilä. ”Ruoan kautta meillä on mahtava tilaisuus tutustuttaa lapsia uusiin makuihin ja kertoa samalla myös ravitsemuksesta käytännön esimerkkien kautta. Idea tähän tuli Ruokakunta-hankkeessa, jossa toteutetaan yhteistyössä erilaisia palvelumuotoilu- ja kokeiluprosesseja.”

Teksti Jukka Turta, kuvat Terhi Kylä-Sipilä

Lue uusi Syömään! -lehti

Kurkista Ateriapalveluiden maailmaan Syömään! -lehden sivuilla.
Linkki lehteen

Vastaa Syömään! -lehden palautekyselyyn tästä linkistä. Kaikkien kyselyyn 3.2. klo 23.59 mennessä vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme tuotepalkinnon.

Ateriapalveluille myönnetty Sydänmerkki

Päijät-Hämeen Ateriapalveluille on myönnetty Suomen Sydänliiton ylläpitämä Sydänmerkki. Sydänmerkki kertoo aterioiden terveellisyydestä mm. suolan ja rasvojen määrän ja laadun suhteen. Sydänmerkki on myönnetty noin 20 reseptille ja tarkoitus on lisätä sydänmerkkireseptien määrää tulevaisuudessa.

Ruokalistalla nämä ruoat on merkitty < 3.

Tästä merkistä tunnistat Sydänmerkki -tuotteen

Lisätietoja:
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy
Ravitsemusasiantuntija Terhi Kylä-Sipilä
050 539 1691, terhi.kyla-sipila@paijatateria.fi

Lahden kouluruokaan oltiin tyytyväisiä

Kouluruokakysely toteutettiin oppilaille ja opiskelijoille kaikissa Lahden kaupungin peruskouluissa ja lukioissa 30.10. – 18.11.2020. Vastauksia annettiin opettajan/luokanvalvojan johdolla luokkakohtaisesti sekä oppilas/opiskelijakohtaisesti yhteensä upeat 2 381 kappaletta.

Oppilaat ja opiskelijat olivat kouluruokaan tyytyväisiä, yli 80 % syö kouluruoan päivittäin tai useimmiten. Asiakaspalvelua arvioitiin hyväksi ja ystävälliseksi. Myöskin sitä arvostettiin, että keittiöhenkilökunta ”moikkaa” ja juttelee heille samalla kun tuovat lisää ruokaa tarjoilulinjastoon.

Ruokailuaikaa toivottiin pidemmäksi, ruokasaleja viihtyisimmiksi

Ruokailuaika koettiin liian lyhyeksi. Toivottiin, että ruokailuaika voisi olla vähintään puoli tuntia, ruokasaleihin viihtyisää kahvilatyyppistä sisustusta, avointa tilaa, kasveja, värikkäitä tuoleja, järkevästi järjestettyjä linjastoja sekä musiikkia. Vastauksissa nousi esiin ruokasalien meluisuus ja toivottiin, että metelin minimoimiseen kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Myös ruokasalien siisteyteen toivottiin kiinnitettävän entistä enemmän huomiota.

Suosikkiruokina edelleen palermonpasta, uunimakkara ja pizza- ja pastaruoat

Oppilaiden ja opiskelijoiden toiveet tulevaisuuden kouluruoasta olivat realistisia ja monet toteutettavissa. Toiveruokien kirjo oli laaja, mutta suosikkiruoat, palermonpasta, uunimakkara ja pizza/pastaruoat nousivat esiin selkeästi. Lisäksi oppilaat toivoivat kouluruokaan lisää mausteita, enemmän jälkiruokia ja pizzapäiviä.

”Sanapilvi” toiveruoista

Vinkkejä ruokahävikkiin

Kyselyssä kysyttiin oppilailta ja opiskelijoila vinkkejä lautaselta tulevan ruokahävikin vähentämiseen ja linjastosta päivän päätteeksi jäävän ruoan hyödyntämiseen. Ehdotuksia tuli runsaasti. Lautashävikkiä oppilaat kertoivat vähentävänsä ottamalla ruokaa vain sen verran, kun syövät sekä ottamalla ensin vähän ruokaa ja hakemalla tarvittaessa lisää, jos jää nälkä. Linjastosta ylijäävää ruokaa ehdotettiin tarjoiltavan välipalalla, seuraavan päivän extraruokana tai jaettavan oppilaille kotiin vietäväksi.

Ruoan makuun panostetaan

Ateriapalveluissa on jo saatujen palautteiden pohjalta mietitty toiminta- ja kehittämistoimenpiteitä: ruoan maku huomioidaan entistä paremmin ja uusia reseptejä maistellaan yhdessä makuraadin kanssa ennenkuin ne pääsevät ruokalistalle. Joitakin ei-toivottuja ruokia on jo poistettu ruokalistalta ja korvattu suosituimmilla ruoilla. Ruokien esillelaittoon kiinnitetään entistä enemmän huomiota ja salaattipöydän salaatit laitetaan tarjolle komponenteittain. Lukioiden kahvioissa otetaan käyttöön kahvipassi.

Kyselyn tarkoituksena oli selvittää tyytyväisyys kouluruokaan ja kartoittaa oppilaiden ja opiskelijoiden toiveita tulevaisuuden kouluruoasta. Kysely tehtiin osana Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden Ruokalasta ravintolaksi -projektia, jossa mukana on edustus opettajista, oppilaista ja vanhempainyhdistyksestä sekä Päijät-Hämeen Ateriapalveluista.

Lisätietoa: kehittämiskoordinaattori Outi Luukkonen, 044 482 0866, outi.luukkonen@paijatateria.fi

Päiväkoti Pikkumajavassa toteutuvat toiveruokapäivät

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut toteutti asiakastyytyväisyyskyselyn lokakuussa 2020 Padasjoen kunnan päiväkoti Pikkumajavan ateriapalvelusta.  Päiväkodissa on henkilökuntaa 5 ja 1 – 4 vuotiaita lapsia kahdessa eri ryhmässä 10.

Kyselyssä arvioitiin ruoan laatua, makua, rakenneta ja lämpötilaa. Arvosanaksi saatiin 3 arviointiasteikolla 1 – 4. Palvelualttius todettiin ystävälliseksi ja hyväksi. Lisäksi asiakaspalautteen koettiin toimivan hyvin. Hävikin vähentämiseen halutaan jatkossa kiinnittää enemmän huomiota. Ruokalistan näkyvyys vanhemmille ja toiveruokapäivä nousivat kyselyssä myös esille.

Sanoista tekoihin

Toiminta- ja kehittämistoimenpiteistä saatujen palautteiden pohjalta toteutetaan toiveruokapäivä kerran kuukaudessa vuonna 2021. Lisäksi ruokalistaa on muokattu asiakasryhmälle sopivammaksi ja ruokalista laitetaan päiväkodissa näkyville myös vanhemmille.

Yhdessä tekeminen on paljon hauskempaa!

Lisätietoja antaa kehittämiskoordinaattori Outi Luukkonen, 044 482 0866,
outi.luukkonen@paijatateria.fi

Päiväkoti Pikkumajava on ollut Ateriapalveluiden asiakkaana vuodesta 2018 alkaen. Ateriat päiväkodille tuotetaan Padasjoen terveysaseman keittiöltä.

Kotipalveluateriat maistuvat asikkalalaisille

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut toteutti Asikkalan kotipalveluateria-asiakkailla ja heidän omaisillaan asiakastyytyväisyyskyselyn 9. – 18.11.2020. Kyselyn vastausprosentti oli 51.

Kyselyn tarkoituksena oli selvittää kotipalveluasiakkaiden tyytyväisyyttä aterioiden makuun ja ateriakokonaisuuteen sekä palveluun.

Kotipalveluateria-asiakkaat olivat erittäin tyytyväisiä aterioihin. Yli 80 % vastaajista piti ruokia maukkaina ja monipuolisina. Aterian hinta-laatusuhdetta pidettiin erinomaisena, etenkin kun hinta pitää sisällään aterioiden kotiinkuljetuksen. Annoskokoja pidettiin suurina. Noin viidennes vastaajista oli kiinnostunut tilaamaan lisätuotteita, kuten kahvileipiä, välipaloja tai lisäruokaa ateriatoimituksen mukana. Aterioiden kuljetuspalvelua asiakkaat kuvailivat sanoilla: ”erinomaista ja ystävällistä”.

Avoimissa palautteissa vastaajat toivoivat mm. lisää kalaruokia ja myöhäisempiä ruoan toimitusaikoja, myös kestorasioiden käyttö kertakäyttörasioiden sijaan nousi esille.

Toiveisiin vastataan

Saatujen palauteiden pohjalta kalaruokapäivät siirretään ateriatoimituspäiville, näin myös asiakkaan, joille toimitetaan vain lämpöisiä ruokia, saavat nauttia kalaruuista. Ruokalistoille lisätään tieto kotimaisesta kalasta ja lisäksi asiakkaille lähetettäviin ruokalistoihin lisätään teksti, joka ohjaa asiakkaita seuraamaan ruokien säilyvyyttä.

Lisätietoja antaa kehittämiskoordinaattori Outi Luukkonen, 044 482 0866, outi.luukkonen@paijatateria.fi

Palvelukeskus Oltermanni valmistaa alinhankintana Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy:lle. Kotipalveluaterioiden asiakkaina ovat Asikkalan kunnan ikäihmiset.

1.1.2021 alkaen vain korttimaksut

Luovumme käteisen rahan käytöstä maksuvälineenä 1.1.2021 alkaen seuraavissa kohteissa:

  • henkilöstöravintola Lounatuuli
  • henkilöstöravintola Tyrmä
  • Aikuiskoulutuskeskus Lakki
  • Nastopoli
  • Liipolan monitoimitalo Onni
  • Jalkarannan monitoimitalo Jalo
  • Lahden lyseo
  • Kannaksen lukio

Jatkossa maksuvälineinä käyvät pankkikortit ja yleisimmät luottokortit.

ePassilla voi maksaa Lounatuulessa, Tyrmässä ja Lakissa.

Edenredin kortilla voi maksaa Lounatuulessa, Tyrmässä, Lakissa ja Nastopolissa.

Lisätietoja:
talouspäällikkö Marja Saarikunnas
044 416 3396 tai marja.saarikunnas@paijatateria.fi                       

Hyvinvointiyhtymän hallitus hyväksyi Ateriapalveluiden tytäryhtiön perustamisen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 26.10.2020 ja päätti äänestyksen jälkeen puoltaa Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen aietta perustaa tytäryhtiö toimimaan avoimilla markkinoilla. Päätös syntyi äänin 3 – 3, puheenjohtajan äänen ratkaistessa.


Lopullisesti tytäryhtiön perustamisesta päättää Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy:n hallitus ensi vuoden aikana. Tytäryhtiön perustamisen lähtökohtana on vastata muuttuviin markkinoihin kunta-alalla. Nykyisen palveluverkoston ja osaamisen avulla pystymme reagoimaan paremmin tulevaisuuden haasteisiin.


Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy on Lahden ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän in house -yhtiö, jonka myynti muille kuin omistajille voi olla maksimissaan 500 000 euroa ja enintään 5 % liikevaihdosta. Omistajat voivat ostaa yhtiöltä palveluja kilpailuttamatta niitä. Tytäryhtiöllä ei ole myynnille samanlaisia rajoituksia kuin in house -yhtiöllä. Päijät-Hämeen Ateriapalvelut perustelee tyttären perustamista kysynnällä, johon se ei nyt pysty in house -rajoitusten vuoksi vastaamaan.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä omistaa Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy:n osakkeista 43,1 % ja Lahden kaupunki 56,9 %.


Lisätietoa: toimitusjohtaja Tuulia Pelli, 050 398 5945, tuulia.pelli@paijatateria.fi