Ajankohtaista

Ateriapalvelut mukana Lahden kaupungin ja hykyn ilmastokumppanuus sitoumuksessa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja Lahden kaupunki allekirjoittivat tiistaina 20.4.2021 sitoumuksen ilmastokumppanuudesta.  Ateriapalvelut on tässä mukana yhteistyössä kuntoutussairaala Jalmarin geriatrisen osaamiskeskuksen ja Päijät-Hämeen Laitoshuoltopalveluiden kanssa.

Ilmastokumppanuus merkitsee, että kuntoutussairaala Jalmarin toiminnassa tehdään ympäristökuormaa ja kasvihuonepäästöjä vähentäviä muutoksia yhteistyössä Jalmarin geriatrian osaamiskeskuksen, Päijät-Hämeen laitoshuollon ja Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden kanssa. Muutoksille on asetettu mitattavat tavoitteet ja muutosten on tarkoitus olla pysyviä. Toimenpiteisiin sisältyy muun muassa biojätteen, vedenkulutuksen, sähkön ja likapyykin vähentämistä, jätteiden lajittelun tehostamista sekä kasvisruokavaihtoehtojen lisäämistä.

Ilmastokumppanuudet ovat osa Lahden kaupungin ympäristöpääkaupunkivuoden hankekokonaisuutta.

Lisätietoa antaa kehittämiskoordinaattori Outi Luukkonen, 044 482 0866, outi.luukkonen@paijatateria.fi

Ateriapalveluiden uusi tytäryhtiö, Ateriasisko oy, aloittaa toimintansa huhtikuun alussa

On tärkeää, että Päijät-Hämeessä on oma, Lahden kaupungin ja Hyvinvointikuntayhtymän omistama, julkisia palveluita tarjoava ateriapalveluyhtiö. Tilanne, jossa ateriat valmistetaan ja tarjoillaan maakunnan omilla henkilöstöresursseilla hankintoja maakuntaan ohjaten, tukee maakunnan taloutta ja työllistymistä parhaalla mahdollisella tavalla. Tätä asetelmaa vahvistaa Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy:n 100 prosenttisesti omistama tytäryhtiö, Ateriasisko oy, joka aloittaa toiminnan 1.4.2021.

Tytäryhtiö tarjoaa ateriapalveluita kunta- ja yksityisasiakkaille. Yksityisellä asiakkuudella tarkoitetaan lähinnä julkisen toimijan palvelutuottajia sekä suurtapahtumia. Kunta-asiakkaille pystytään tarjoamaan joustavasti juuri heidän tarpeisiinsa sopiva yhteistyön malli.

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut valmistaa tytäryhtiönsä avulla ravitsevia ja maittavia aterioita sekä mahdollistaa kannattavaa liiketoimintaa ja hyvää arkea alueen ihmisille. Tytäryhtiö edesauttaa emoyhtiön kapasiteetin täyden hyödyntämisen ja siten kilpailukyvyn lisäämisen ja kannattavuuden parantamisen.

Emoyhtiöstä tytäryhtiöön liikkeen luovutuksessa siirtyvät henkilöstöravintola Kasaretin ja Ruotsinkielisen koulun ruokapalveluhenkilöstö, yhteensä neljä henkilöä. Yhtiön toimitusjohtajana toimii Ateriapalvelujen toimitusjohtaja Tuulia Pelli.

Tuulia Pelli
toimitusjohtaja
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy / Ateriasisko oy
050 398 5945
tuulia.pelli@paijatateria.fi

Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden vuosi 2020 oli onnistunut ja tapahtumarikas

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy:n vuoden 2020 liikevoitto oli 0,1 miljoonaa euroa. Kulunut vuosi oli selkeä osoitus siitä, että yhtiön toiminnan pitkäaikainen kehittäminen ja innovointi nopeallakin aikataululla takaa kyvyn reagoida nopeasti muuttuvaan toimintaympäristöön.

Koronapandemia leikkasi yhtiön liikevaihtoa 10 prosenttia eli 2,9 miljoonaa euroa. Ateriapalvelut menetti tuloja kaikilta sektoreiltaan: sote-ateriapalveluista, Lahden sivistystoimen ateriapalveluista ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle sekä Lahden kaupungille tarjottavista henkilöstöruokailupalveluista.

  • Yhtiön positiivisen tuloksen mahdollistivat toimintaprosessien nopea uudistaminen sekä henkilöstömme sitoutuminen. Toteutimme vuoden aikana mittavat, yli miljoonan euron säästötoimet, Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden toimitusjohtaja Tuulia Pelli toteaa.    

Yhtiö muutti toimintaprosessejaan valtakunnallisestikin esimerkillisesti tarjoamalla oppilaille kotiin kuljetettavat ateriapaketit, huomioiden muun muassa kaikki oppilaskohtaiset erityisruokavaliot. Myös henkilöstöruokailu muutti toimintaansa nopeasti ja siirtyi pakattuihin aterioihin. Yritys osoitti todeksi sitoutumisen jatkuvaan parantamiseen ja innovointiin, jotka liittyvät olennaisesti Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden arvoihin.

Kulunut vuosi näytti yhtiön valmiudet kasvaa kohti erinomaisuutta kaikilla osa-alueillaan sekä kilpailukyvyn, joka tullaan mittaamaan vuoden 2021 osalta sote-ateriapalveluiden kilpailutuksen myötä.

Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden tulevaan vuoteen 2021 tulee vaikuttamaan asiakkaiden vahva osallistaminen tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä sekä megatrendit ekologisuuden ja vastuullisuuden osalta. Lahti Green Capital 2021 antaa tähän hyvät lähtökohdat.

Lisätietoja:

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy, toimitusjohtaja Tuulia Pelli, p. 050 398 5945, tuulia.pelli@paijatateria.fi

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on toiminut osakeyhtiönä vuodesta 2017. Yhtiön omistavat Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Yhtiö kuuluu tytäryhtiönä Lahti-konserniin.

Yhtiö tuottaa ateriapalveluita kunnille, kuntayhtymille, muille yhteisöille ja yrityksille sekä yksityisille henkilöille. Yhtiön liikevaihto on 24,9 milj. euroa. Aterioita valmistetaan noin 25 000 päivässä. Yhtiön palveluksessa on noin 300 työntekijää.

Yhtiö käynnistänyt koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut

​​​Yhteistoimintaneuvottelun aiheena ovat Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy:n koko henkilöstöön kohdistamat suunnitelmat lomautuksista, irtisanomisista tai osa-aikaistamisista tuotannollisilla ja taloudellisilla syillä. Neuvottelujen piirissä ja suunnitelmien kohteena on koko henkilöstö, 312 henkilöä.

​Koronapandemian kiihdyttyä Valtioneuvosto on julistanut poikkeusolot yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa. Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkaen ainakin kolmen viikon sulkutila, joka päättyy 28.3.2021. Sulkutoimet kohdistuvat kouluihin ja ravintoloihin.

Koronapandemia on kestänyt jo lähes vuoden ja vaikuttanut mm. myyntiin vähentävästi. Yhtiön kulurakennetta sopeutetaan kysyntää vastaavaksi. Alustavan arvioin mukaan lomautukset voivat kohdistua koko henkilöstöön ja mahdolliset irtisanomiset 10 – 20 henkilöön.

Ensimmäinen neuvottelu on pidetty 3.3. ja jatkuvat 22.3.2021. Henkilöstö pidetään ajan tasalla neuvotteluiden edistymisestä.

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy

Tuulia Pelli
toimitusjohtaja
050 398 5945

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy:n omistavat Lahden kaupunki ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Yhtiö kuuluu tytäryhtiönä Lahti-konserniin. Liiketoiminta käynnistyi vuonna 2017. Tilikauden päättyessä yhtiön palveluverkostossa oli 9 valmistuskeittiötä ja 69 palvelukeittiötä. Henkilöstön määrä on noin 312.


Kouluaterioiden jako yläkoululaisille alkaa 8.3.

Lahden yläkouluissa ja lukioissa siirrytään etäopiskeluun hiihtoloman jälkeen maanantaina 8.3. Ateriapalvelut huolehtii etäaterioiden tuottamisesta yläkoululaisille, lukiolaiset eivät tällä hetkellä kuulu ateriajaon piiriin.

Oppilaat noutavat ruokakassit omilta kouluiltaan koulukohtaisten ohjeiden mukaan. Ohjeet löytyvät perusopetuksen sivuilta: Perusopetuksen toimintaohjeita koronatilanteessa – Lahti

Erityisruokavaliot valmistetaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Ateriat pakataan keittiöissä kasseihin, joista löytyvät ateriakohtaiset selkeät merkinnät ja tuoteselosteet.

Perusopetus ohjeistaa ja aikatauluttaa oppilaiden ruokakassien noudon

Perusruoka-ateriakassit oppilaille jaetaan maanantaipäivisin. Kassi sisältää koko viikon ateriat.

Erityisruokavalioateriakassien jakopäivä on kaksi kertaa viikossa 15.3. alkaen, maanantai (ma ja ti ateriat) ja keskiviikko (ke, to ja pe ateriat).

Huom! Ensimmäisen viikon (8.3. alkavan viikon) erityisruokavalioateriat jaetaan kolmena päivänä, maanantaina (ma ateria), tiistaina (ti ja ke ateriat) ja torstaina (to ja pe ateriat).

Annamme mielellämme lisätietoa kaikissa ateriapalveluun liittyvissä asioissa: palvelupäällikkö Anna-Kaisa Laaksonen, 044 482 6048, anna-kaisa.laaksonen@paijatateria.fi

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy

Mukkulan päiväkotilapset tempaisivat syömällä kasvisruokaa koko viikon

”Nyt on lasten ruoka-aika, hiljaisuuden ruusutaika saapuu tänne lasten luo – ruokarauhan meille suo.” Näin hienolla ruokalorulla alkoi Mukkulan päiväkotilasten Korennot-ryhmän lämmintunnelmainen ruokahetki. ”Ruokahetki on aina hyvä hetki”, todettiin yhteen ääneen sekä lasten että henkilökunnan suusta.

Mukkulan päiväkotilapset tempaisivat viikolla 5 ympäristökaupungin kunniaksi ottamalla käyttöön koko viikon ajaksi kasvisruokalistan. ”Kasvisruokaa tarjoamme muutenkin säännöllisesti, mutta tälle viikolle laitoimme listan uuteen uskoon teeman mukaisesti”, vinkkaa Irmeli Tuominen keittiöstä. ”Mukavaa olla mukana hyvällä asialla ja saada kommentteja vaativilta päiväkotilaisilta. Itsekin olen kasvissyöjä, joten tämä teema sopi erityisen hyvin myös minulle.”

Taulukkoon merkitään, oliko ruoka maistuvaa

Varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Seppälä rummuttaa ajankohtaisen teeman puolesta. ”Näitä näkyviä arjen tekoja me olemme lasten kanssa valmiita tekemään sekä ympäristön että oman hyvinvointimme puolesta. Lahdessa mennään aallon harjalla kestävän kehityksen näkyväksi tekemisessä ja tässä haluamme olla mukana.” Johanna ylpeänä esittelee lasten laatimaa arviointitaulukkoa viikon ruokalajeista. Jo tällä otoksella näkee, että ruoat ovat olleet maistuvia ja lasten mieleen.

”Lahden ympäristökaupunkivuosi tahdittaa kasvatustyötämme. Olemme kiinnittäneet huomiota biojätteen vähentämiseen kehottamalla lapsia ottamaan kerralla vain sen verran kuin jaksaa. Ja lisäähän aina saa pyytämällä. Kuten huomaatte, aika moni haki ruokaa lisää tänäänkin”, lisää Johanna. ”Jokaisella on hiukan erilainen nälkä eri päivinä. Tärkeää on, että ruokiin tutustutaan maistellen ja ruokaa opitaan arvostamaan.”

”Ruokahetki on aina hyvä hetki”

Lasten rauhoittuessa ruokapöytien ääreen on aika kysellä mielipiteet päivän ruoasta. Keskusteluun tulee samalla myös lempiruoat niin kotona kuin päiväkotitarjonnassa. Tänään on tarjolla vegepuikkoja, kermaviilikastiketta, perunaa ja ruisleipää. Eino ja Luna puntaroivat mietteissään tarjontaa ja pyytävät lautaselleen haluamansa kokoisen annoksen – hyvältä näyttää! Vegepuikot lisäkkeineen maistuvat ja tyhjät lautaset kertovat tarinaa onnistuneesta lounaasta.

Vegepuikot lisäkkeineen maistuvat

Lempiruokia kysellessä tulee melkein yhteen ääneen suosikki – pinaattikeitto! Pinaattikeitto ja kananmunarouhelma ovat useimpien lasten mieleen. Myös puurot maistuvat ja uusia ruokia ollaan aina innolla maistelemassa. Maksalaatikko löytyy Korennot-ryhmän lempiruokalistalta osastossa ”kotona syön”. ”Kotona syön, mitä äiti antaa”, täydentää Luna ruokalautasensa ääressä.

Päijät-Hämeen Ateriapalvelut jatkaa edelleen kasvisruokien kehittämistä ja tarjoamista niin kouluissa kuin päiväkodeissakin. ”Tuomme kasvisruoat luontevasti mukaan tarjontaamme ilman tuputtamista aitoina vaihtoehtoina”, kertoo ravitsemusasiantuntija Terhi Kylä-Sipilä. ”Ruoan kautta meillä on mahtava tilaisuus tutustuttaa lapsia uusiin makuihin ja kertoa samalla myös ravitsemuksesta käytännön esimerkkien kautta. Idea tähän tuli Ruokakunta-hankkeessa, jossa toteutetaan yhteistyössä erilaisia palvelumuotoilu- ja kokeiluprosesseja.”

Teksti Jukka Turta, kuvat Terhi Kylä-Sipilä

Lue uusi Syömään! -lehti

Kurkista Ateriapalveluiden maailmaan Syömään! -lehden sivuilla.
Linkki lehteen

Vastaa Syömään! -lehden palautekyselyyn tästä linkistä. Kaikkien kyselyyn 3.2. klo 23.59 mennessä vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvomme tuotepalkinnon.

Ateriapalveluille myönnetty Sydänmerkki

Päijät-Hämeen Ateriapalveluille on myönnetty Suomen Sydänliiton ylläpitämä Sydänmerkki. Sydänmerkki kertoo aterioiden terveellisyydestä mm. suolan ja rasvojen määrän ja laadun suhteen. Sydänmerkki on myönnetty noin 20 reseptille ja tarkoitus on lisätä sydänmerkkireseptien määrää tulevaisuudessa.

Ruokalistalla nämä ruoat on merkitty < 3.

Tästä merkistä tunnistat Sydänmerkki -tuotteen

Lisätietoja:
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy
Ravitsemusasiantuntija Terhi Kylä-Sipilä
050 539 1691, terhi.kyla-sipila@paijatateria.fi