Henkilöstön ruokalistalle toivottiin enemmän kala- ja kasvisruokia, vähemmän broileria

Ateriapalvelut toteutti asiakastyytyväisyyskyselyn Lahden kaupungin sivistyksen palvelualueen, koulujen ja päiväkotien, henkilökunnalle 9.- 26.3.2021. Vastauksia saatiin 387 kappaletta, joista 66 % oli päiväkotien ja 34 % koulujen henkilökunnalta. Vastausten keskiarvo oli 3,3 asteikolla 1 – 5, viiden ollessa erittäin hyvä.

Kyselyn tarkoituksena oli kysyä mielipiteitä ruoasta ja saada tukea toiminnan kehittämiselle.

Henkilökunnan ystävällisyys sai kiitosta

Kyselyyn vastanneista 66,1 % kertoi ruokailevansa päivittäin ja lähes 20 % useimmiten. Ateriapalveluiden henkilökunnan ystävällisyys ja palvelualttius saivat erinomaisen arvosanan, vastausten keksiarvo oli yli 4. ”Meidän keittiölle iso kiitos siitä, että ruoka aina riittää. Ruoat ovat kauniisti esillä ja huomioidaan mahtavasti erityisruokavaliot. Kiitos kaikesta, henkilökunta aivan ihanaa!!”

Perinteisiä maukkaita ruokia

Vastaajat toivoivat ruokaan enemmän makua, ”kotitekoisia” ja terveellisempiä ruokavaihtoehtoja, esimerkiksi täysjyvätuotteita. Vastaajista 52 % toivoi ruokalistalle myös enemmän kasvisruokavaihtoehtoja. Aterian hinta-laatusuhdetta pidettiin hyvänä.

Koulujen henkilökunta toivoi puuropäivinä tarjolle vaihtoehtoista ateriaa ja antoi kiitosta kouluilla käytössä olevasta komponenttisalaattipöydästä.

Päiväkotien henkilökunta toivoi enemmän kalaruokia, salaatteihin lisää monipuolisuutta ja vaihtelua sekä pähkinöitä ja siemeniä lisukkeiksi. Broileriruokia koettiin olevan liian usein tarjolla.

Toimintaa kehitetään palautteiden pohjalta

Ruokalistoja muokataan, muun muassa broilerkastikkeiden määrää vähennetään ja listan vaihtuvuuteen kiinnitetään enemmän huomiota. Seka- ja kasvisruokien reseptiikkaa kehitetään systemaattisesti ja jatkossa uusia reseptejä maistellaan kouluilla yhdessä makuraadin kanssa, ennekuin ne pääsevät ruokalistalle. Koulujen puuropäiviin on tulossa henkilökunnalle vaihtoehtoateria.

Kouluilla jo käytössä olevat komponenttisalaattipöydät tuodaan osaksi päiväkotien henkilöstölounasta. Koulujen ja päiväkotien henkilökunnalle suunnitellaan myös mahdollisuutta salaattilounaaseen erillisellä proteiinilisällä.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!