Kasvisruokakisan voiton nappasi Salpausselän koulun 7. luokan kotitalousryhmä – itse koottava falafel-tortilla tuo uutta ideaa kouluruokailuun

Salpauselän koulun 7 H-kotitalousryhmä nappasi falafel-tortillallaan voiton Päijät-Hämeen ateriapalveluiden järjestämässä kasvisruokakisassa. Palkinto julkistettiin 13.12.2019 Salpausselän koululla järjestetyssä tilaisuudessa, jossa luokalle luovutettiin 2000 euron stipendi.

Päijät-Hämeen ateriapalveluiden järjestämällä reseptikilpailulla haluttiin kannustaa yläkoulujen oppilaita ideoimaan uusia kasvisruokia, joita voitaisiin jatkossa viedä koulujen ruokalistalle.

“Lahdessa kouluruoka maistuu ja monet syövät isoja annoksia. Tavoitteemme on kuitenkin pysyä muutoksessa mukana ja kehittää tuotteitamme asiakkaitamme kuunnellen. Kasvisruokien reseptikilpailu on osa uudistusta, jolla haluamme lisätä yhteistyötä oppilaiden ja koulujen kanssa. Lisäksi kasvisruoan lisääminen linkittyy vahvasti Lahden kaupungin ympäristöarvoihin” kertoi toimitusjohtaja Tuulia Pelli kisan taustasta.

Kilpailuun osallistui yhteensä 11 oppilasryhmää, jotka olivat kehitteet reseptejä pääasiassa kotitaloustunneilla. Saadut reseptit testattiin ensin Päijät-Hämeen Ateriapalveluissa ammattilaisraadin toimesta, joka pohti tarkasti, mitkä resepteistä olisivat maun, ravitsemuksen ja käytännön toteutuksen puolesta kouluruokailuun soveltuvia. Finaaliin valikoitui lopulta neljä reseptiä, jotka oppilasraati maisteli ja arvioi sekä valitsi voittajan.

Salpauselän koulun 7H-kotitalousryhmän laatima voittoresepti on maukas tortilla, jonka sisällä on itse valmistetut falafel-pyörykät, kasviksia sekä salaattia. Tuote kootaan linjastossa itse ja se voidaan tarjoilla esimerkiksi jogurttikastikkeen kera.

“Lähdimme kehittämään reseptiä oppilas Noel Tuomisen idean pohjalta”, kertoi kotitalousopettaja Kielo Lahtinen. Hän toteaa, että voitto tuli mukavana yllätyksenä, mutta on tyytyväinen erityisesti siitä, että oppilaat innostuivat lähtemään mukaan kilpailuun ja että toimivaa reseptiä voidaan jatkossa hyödyntää myös laajemmin kouluruokailussa.

“Oppilaiden tekemässä testauksessa tärkeimpänä arviointikriteerinä korostui ehdottomasti maku. Saatujen kommenttien perusteella monet totesivat, että ruoan pääraaka-aineella ei ole väliä, onko se kasvista, lihaa vai kalaa, vaan tärkeintä on ruoan maistuvuus”, kertoi palvelupäällikkö Jukka Turta.

”Voittaneessa reseptissä on hyvää ajatusta, sillä tuo uutta ideaa kouluruokailuun. Tuote soveltuu paitsi lounaaksi, myös terveelliseksi välipalaksi, jonka tarjoiluun haluamme jatkossa panostaa”, jatkoi Turta

Ruoan ammattilaisille on ensiarvoisen tärkeä saada oppilaiden ja muiden asiakaskunnan  ideoita ruokailun toteutukseen. Turta muistuttaakin, että kaikilta asiakkailta toivotaan aktiivista päivittäispalautetta, sillä se on hyvä keino viedä tuotekehitystä eteenpäin.

”Tiedämme, että oppilailla on loistavia ideoita, esimerkiksi kisassa tuotteiden viimeistellyt maut ja mausteiden rohkea käyttö ilahdutti. Kaikki loppusuoralle päässeet reseptit olivat erinomaisen hyviä”, kiittelivät Pelli ja Turta kilpailuun osallistuneita oppilasryhmiä.

Kilpailuun finaaliin päässeet neljä reseptiä tullaan viemään koulujen ruokalistoille ensi keväästä alkaen. Lisäksi Päijät-Hämeen ateriapalveluiden tavoitteena on nyt saadun hyvän kokemuksen pohjalta jatkaa tulevaisuudessakin aktiivista yhteistyötä koulujen kanssa.

Kaikki finaaliin yltäneet reseptit maukkaita

Falafel-tortilla oli voittajaryhmän, Salpausselän koulun 7H-kotitalousryhmän resepti, kotitalousopettajana  Kielo Lahtinen.

Työryhmä Diin Bareh, Ella Eroglu, Iida Koskinen, Viivi Kantoluoto, Alexanda Pylsy.

Vege-queensien murupasta, ryhmän kotitalousopettajana Eeva Vesala.

“Reseptin idean saimme kotitalouden oppikirjan kasvislasagnesta. Testasimme ja kehitimme reseptiä pariin kertaan mm. mausteiden ja juuston valinnan osalta sekä pohtimalla tomaattimurskan määrää, jotta tuotteesta tulisi mehevä.”

Linnea Viljamaa

Härkäpapu-porkkanapihvit oli Linnea Viljamaan resepti.

“Käytämme kotona paljon härkäpapua, josta sain idean tuotteeseen.”

Juustoinen kukkakaalikeitto oli Salpausselän koulun 9-luokan kehittelemä resepti.

Lisätietoa: palvelupäällikkö Jukka Turta, 044 482 6236

Teksti ja kuvat Virpi Kulomaa