Kohti luomutavoitteita julkisissa ruokapalveluissa

Tammikuussa 2022 Päijät-Hämeen Ateriapalvelut ja kymmenen muuta julkisen sektorin ruokapalvelutoimijaa lähtivät lisäämään luomun käyttöä kehittämällä reseptiikkaa ja ruokalistoja osana Luomutetaan ruokapalvelut -hanketta. Juhlistimme Lahdessa 14.11.2024 hankkeen päättymistä yhdessä kaikkien hanketoimijoiden kanssa.

Hankkeen saavutukset ja luomutuotteiden käyttö

Julkisille ruokapalveluille on asetettu tavoite: 25 % luomua ruokapalveluissa vuoteen 2030 mennessä. Lahden kaupungin kiertotalouden tiekartassa luomuruokaan perustuvan ruokavalion osuuden lisääminen päiväkotien ja koulujen ruokailussa on nostettu yhdeksi kestävän ruokajärjestelmän painopisteiksi.

Ruokalinjastossa ruokailija ottaa ruokaa lautaselle

Hankkeen aikana Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden luomukilot lisääntyivät hienosti ja löysimme ruokalistoille uusia luomutuotteita. Hankkeen aikana 1.1.2022 – 31.8.2024 käytettiin yhteensä 97 515 kiloa luomutuotteita, mikä merkitsee lähes 50 % kasvua! Merkittävimpiä käyttöön otettuja luomutuotteita ovat ruisleipä, savukinkkurouhe, tofupaahtopala, herne ja puurohiutaleet. Lisäksi yhteistyössä Lahden sivistystoimen kanssa selvitämme mahdollisuutta vaihtaa luomumaito koulujen ja päiväkotien ruokajuomaksi.

Viestintää ja työkaluja luomun näkyvyyden parantamiseksi

Luomusta kannattaa kertoa asiakkaille, vaikka käytössä olisi vain yksi luomutuote, muutoin luomun käyttö voi jää asiakkailta huomaamatta. Hankkeen aikana saimme uuteen toiminnanohjausjärjestelmäämme luomusta kertovan merkin, jonka avulla sähköisillä ruokalistoilla luomua sisältävät ateriat näkyvät nyt entistä paremmin asiakkaille. Käyttöön otettiin myös ruokalinjastolle laitettava Tässäkin on luomua -merkki.

Hankkeen aikana pääsimme eri tilaisuuksissa ja infoissa kertomaan meidän luomun käytön lisäämisestä. Hanketyöpajoissa testasimme reseptiikkaa ja kävimme hyviä keskusteluja alkutuotannon ja teollisuuden toimijoiden kanssa ruokapalveluiden luomu tarpeista.

Luomun lisääminen julkisissa ruokapalveluissa on tärkeä askel kohti kestävämpää ruokajärjestelmää. Hankkeen opit ja saavutukset antavat erinomaiset lähtökohdat jatkaa luomutavoitteiden edistämistä vuoteen 2030 mennessä. Yhdessä tekemällä tavoitteet ovat saavutettavissa!

Luomutetaan ruokapalvelut oli Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama Savon koulutuskuntayhtymän, Pro Luomu ry:n ja Savonia amk:n yhteishanke. LuRu – Luomuravintola.fi.

Kuvat: Luomutetaan ruokapalvelut -hanke

Tässäkin on luomua merkki