Päijät-Hämeen Ateriapalvelut toteutti asiakastyytyväisyyskyselyn 30.9. -13.10. varhaiskasvatuksen lapsille 10 eri päiväkodissa sekä peruskoulujen oppilaille ja lukioiden opiskelijoille sekä opetus- ja kasvatushenkilöstölle.
Perinteiset ruoat olivat varhaiskasvatuksen lasten mieleen
Varhaiskasvatuksen lasten kysely toteutettiin päiväkotiryhmittäin kymmenessä Lahden päiväkodissa. Kyselyyn valittiin päiväkoteja eteläiseltä, itäiseltä ja pohjoiselta alueelta ja vertailtavuuden vuoksi osa mukana olevista päiväkodeista oli samoja kuin vuoden 2023 asiakaskyselyssä.
Varhaiskasvatuksen lasten kyselyn tarkoituksena oli selvittää mitä mieltä lapset ovat päiväkotiruoasta ja kartoittaa lasten lempiruokia, sekä ruokaan ja ruokailuun liittyviä kehityskohteita. Vastauksia saatiin edellisvuotta enemmän ja vastausprosentti oli huikeat 95 %. Kyselyn vastausten keskiarvo oli 3,8 viisi asteisella asteikolla jossa 5 = erittäin hyvä.
Ruokaa kehuttiin: ”Ruoka on hyvää ja ruokalista monipuolinen! Salaatit ovat tuoreita ja värikkäitä ja lempiruokapäivät kivoja!” totesivat lapset. Toisaalta toivottiin, että salaatit voisivat olla etenkin pienemmille vieläkin hienommaksi raastettuja ja pilkottuja. Jälkiruokia toivottiin tarjolle ja tumman leivän tilalle vaaleaa leipää. Keittiöhenkilökunta sai myös paljon kiitosta ja sydämiä hyvästä palvelusta ja auttavaisuudesta.
Lasten suosikkiruuiksi nousi viime vuoden tapaan perinteisiä ruokia kuten: makaronilaatikko, uunimakkara ja muusi, lihapyörykät, kalakeitto, Palermonpasta ja kanakeitto. Myös herkkuruokia kuten Tortilloja, Hot Dogeja ja nakkeja ranskalaisilla perunoilla toivottiin.
Oppilaat ja opiskelijat vastasivat aktiivisesti kyselyyn – mausteisempaa ruokaa ja pehmeää leipää kaivataan
Peruskoulun ja lukioiden oppilaiden ja opiskelijoiden vastasivat tänä vuonna kyselyyn viime vuotta aktiivisemmin. Vastauksia saatiin lähes 1 800 kappaletta, joka 40 % enemmän viime vuoteen verrattuna. Kyselyyn saatiin vastauksia kaikilta luokka-asteilta, vastanneista 67 % oli yläkoulu tai lukioikäisiä nuoria.
Peruskoulujen ja lukioiden kyselyssä pyrittiin selvittämään mitä mieltä oppilaat ja opiskelijat ovat kouluruoasta. Kyselyn vastausten keskiarvo oli kymmenyksen edellisvuotta parempi 3,1 viisi asteisella asteikolla jossa 5 = erittäin hyvä.
Kyselyyn vastanneista 81 % kertoi syövänsä kouluruoan päivittäin tai vähintään 3 – 4 kertaa viikossa. Päivittäin kouluruoan syöjien osuus on ensimmäistä kertaa nousussa sitten vuoden 2020.
Oppilaat ja opiskelijat arvioivat kouluruoan maun pysyneen ennallaan edelliseen asiakastyytyväisyyskyselyyn (2023) verrattuna. Keittiöhenkilökunnan asiakaspalvelu sain kyselyssä aikaisempien vuosien tapaan kyselyn parhaimman arvosanan!
Kyselyyn vastanneet toivoivat koululounaalle tarjolle pehmeää leipää näkkileivän rinnalle, mausteisempaa ruokaa eri ruokakulttuureista ja monipuolisempia salaatteja ja raasteita.
Hernekeitto, Chili con carne, boilerikastikkeet, kasvislasagne ja pinaattikeitto olivat vastaajien mielestä ruokia, jotka voisi poistaa ruokalistoilta. Keitettyjen perunoiden tilalle toivottiin useammin kermaperunoita, perunasosetta ja riisiä. Avoimissa palautteissa ruokasaliin toivottiin nimettyä kaveripöytää, johon kaikki halukkaat olisivat tervetulleita syömään yksin tai yhdessä.
Oppilaiden ja opiskelijoiden mielestä kouluruokakyselyt ovat paras tapa päästä vaikuttamaan kouluruokailun kehittämiseen. Myös oppilaiden makuraadit ja ruokasalin palautelaatikko saivat kannatusta.
Henkilökunnan ystävällisyys ja palvelualttius saivat opetus- ja kasvatushenkilöstöltä kiitettävän arvosanan
Opetus- ja kasvatushenkilöstön kyselyssä selvitettiin koulujen ja päiväkotien henkilöstön mielipiteitä henkilöstöruokailusta. Vastauksia saatiin yhteensä lähes 270 kappaletta. Vastaajista 69 % syö lounaan päiväkodissa tai koulussa päivittäin.
Kyselyn kokonaisarvosana oli 3,5 viisi asteisella asteikolla jossa 5 = erittäin hyvä. Parhaimman arvosanan sai henkilökunnan ystävällisyys ja palvelualttius. Parannusta oli tapahtunut myös ruoan ulkonäössä, maussa, riittävyydessä ja ruokailutilanteiden sujuvuudessa.
Ruokalistoille toivottiin perinteisiä kotiruokia, kuten lihapullat ja muusi, makaronilaatikko ja perunasoselaatikko. Myös lämpimät kasvislisäkkeet ja kuoripäälliset perunat maistuisivat vastaajille. Ruokasalien meluisuus ja siisteys koettiin toisinaan ongelmallisena: ”Meluaste tiloissa vaikuttaa ruokailun miellyttävyyteen ja oppilaiden keskittymiseen ruokailun aikana” yksi vastaajista totesi. Kiitosta saimme ruokalista uudistamisesta, mahdollisuudesta ostaa lounasajan jälkeen linjastoon jäänyttä ruokaa Ilmastolounasta sekä siitä, että salaatit ovat tarjolla salaattipöydässä komponenteittain.
Kysyimme asiakaskyselyssä opetus- ja kasvatushenkilöstöltä ensimmäistä kertaa heidän mielestään tärkeimmät ympäristövaikutukset, joihin Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen tulisi vaikuttaa positiivisesti. Kolmannes vastaajista arvuutti ruokahävikin vähentämisen ja raaka-aineiden kotimaisuuden tärkeimmiksi asioiksi. Myös ympäristöystävällinen hankintaketju ja kasvisruokapäivien lisääminen koettiin merkitykselliseksi.
Saatu palaute antaa arvokkaita työkaluja kehitystyöhön
Ruokailun kehittämiseksi tullaan toteuttamaan uudistuksia ja kokeiluja, joiden avulla pyritään parantamaan ruokailukokemusta sekä ruokien ja salaattien makua ja monipuolisuutta.
Broileririsotto vaihtuu jatkossa Sitruunaiseen broileripastaan, ja asiakaskyselyssä toivottu lihaperunasoselaatikko palaa ruokalistoille. Lisäksi ohran, riisin sekä pastan määrää ruokalistoilla lisätään. Ruokailijoiden suosikki, mangoraja-kylmäkastike tuodaan takaisin ruokalistoille ja maustevalikoimaa päivitetään.
Suuren suosion ja paljon hyvää palautetta saaneet Lempiruokaviikot tullaan huomioimaan ruokalistoilla jatkossakin. Aluekeittiö Apilan leipomaan omaa leipää tulemme tarjoamaan satunnaisesti eri kouluilla ja päiväkodeilla.
Palautteena saatu toive Kaveripöydästä tullaan toteuttamaan ja kokeilemaan ensi kevään aikana erikseen sovittavassa koulussa. Kaveripöytään voi istua ruokailemaan, jos etsii uusia kavereita, tai paras ystävä on pois koulusta.
Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!
Kuva: Luomutetaan ruokapalvelut -hanke