Toteutimme asiakastyytyväisyyskyselyn syksyllä varhaiskasvatuksen lapsille sekä peruskoulujen oppilaille ja lukioiden opiskelijoille sekä opetus- ja kasvatushenkilöstölle.
Perinteiset ruoat olivat varhaiskasvatuksen lasten mieleen
Varhaiskasvatuksen lasten kyselyn tarkoituksena oli selvittää, mitä mieltä lapset ovat päiväkotiruoasta ja kartoittaa lasten lempiruokia sekä ruokaan ja ruokailuun liittyviä kehityskohteita. Kyselyn vastausten keskiarvo oli 3,8 viisi portaisella asteikolla jossa 5 = erittäin hyvä.
Ruokaa kehuttiin: ”Ruoka on hyvää ja ruokalista monipuolinen! Salaatit ovat tuoreita ja värikkäitä ja lempiruokapäivät kivoja!” totesivat lapset. Toisaalta toivottiin, että salaatit voisivat olla etenkin pienemmille vieläkin hienommaksi raastettuja ja pilkottuja. Jälkiruokia toivottiin tarjolle ja tumman leivän tilalle vaaleaa leipää. Keittiöhenkilökunta sai myös paljon kiitosta ja sydämiä hyvästä palvelusta ja auttavaisuudesta. Lasten suosikkiruuiksi nousi viime vuoden tapaan perinteisiä ruokia kuten makaronilaatikko, uunimakkara ja muusi, lihapyörykät, kalakeitto, Palermonpasta ja kanakeitto.
Oppilaat ja opiskelijat vastasivat aktiivisesti kyselyyn – mausteisempaa ruokaa ja pehmeää leipää kaivataan
Peruskoulujen ja lukioiden kyselyssä pyrittiin selvittämään, mitä mieltä oppilaat ja opiskelijat ovat kouluruoasta. Kyselyn vastausten keskiarvo oli kymmenyksen edellisvuotta parempi 3,1 viisi portaisella asteikolla jossa 5 = erittäin hyvä. Kyselyyn vastanneista 81 % kertoi syövänsä kouluruoan päivittäin tai vähintään 3 – 4 kertaa viikossa. Päivittäin kouluruokaa syövien osuus on ensimmäistä kertaa nousussa sitten vuoden 2020. Keittiöhenkilökunnan asiakaspalvelu sai kyselyssä aikaisempien vuosien tapaan kyselyn parhaimman arvosanan! Kyselyyn vastanneet toivoivat koululounaalle tarjolle pehmeää leipää näkkileivän rinnalle, mausteisempaa ruokaa eri ruokakulttuureista ja monipuolisempia salaatteja sekä raasteita. Avoimissa palautteissa ruokasaliin toivottiin nimettyä kaveripöytää, johon kaikki halukkaat olisivat tervetulleita syömään yksin tai yhdessä. Oppilaiden ja opiskelijoiden mielestä kouluruokakyselyt ovat paras tapa päästä vaikuttamaan kouluruokailun kehittämiseen. Myös oppilaiden makuraadit ja ruokasalin palautelaatikko saivat kannatusta.


Henkilökunnan ystävällisyys ja palvelualttius saivat opetus- ja kasvatushenkilöstöltä kiitettävän arvosanan
Opetus- ja kasvatushenkilöstön kyselyssä selvitettiin koulujen ja päiväkotien henkilöstön mielipiteitä henkilöstöruokailusta. Kyselyn kokonaisarvosana oli 3,5 viisi portaisella asteikolla jossa 5 = erittäin hyvä. Parhaimman arvosanan sai henkilökunnan ystävällisyys ja palvelualttius. Parannusta oli tapahtunut myös ruoan ulkonäössä, maussa, riittävyydessä ja ruokailutilanteiden sujuvuudessa.
Ruokalistoille toivottiin perinteisiä kotiruokia, kuten lihapullat ja muusi, makaronilaatikko ja perunasoselaatikko. Kiitosta saatiin ruokalistan uudistamisesta, mahdollisuudesta ostaa lounasajan jälkeen linjastoon jäänyttä ruokaa eli Ilmastolounasta sekä siitä, että salaatit ovat tarjolla salaattipöydässä komponenteittain.
Kysyimme asiakaskyselyssä opetus- ja kasvatushenkilöstöltä ensimmäistä kertaa heidän mielestään tärkeimmät ympäristövaikutukset, joihin Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen tulisi vaikuttaa positiivisesti. Kolmannes vastaajista nosti ruokahävikin vähentämisen ja raaka-aineiden kotimaisuuden tärkeimmiksi asioiksi. Myös ympäristöystävällinen hankintaketju ja kasvisruokapäivien lisääminen koettiin merkitykselliseksi.
Saatu palaute antaa arvokkaita työkaluja kehitystyöhön
Ruokailun kehittämiseksi tullaan toteuttamaan uudistuksia ja kokeiluja, joiden avulla pyritään parantamaan ruokailukokemusta sekä ruokien ja salaattien makua ja monipuolisuutta.
Suuren suosion ja paljon hyvää palautetta saaneet Lempiruokaviikot tullaan huomioimaan ruokalistoilla jatkossakin.
Palautteena saatu toive Kaveripöydästä tullaan toteuttamaan ja kokeilemaan 2025 kevään aikana erikseen sovittavassa koulussa.

Vuoden 2024 työyhteisöksi valittiin Lotilan keittiö ja Lotilan erityisruokavaliokeittiö

Lotilan peruskoulun keittiön ja samoissa tiloissa toimivan erityisruokavaliokeittiön henkilöstö valittiin vuoden 2024 työyhteisöksi. Perusteluissa tuotiin esiin mm. se, miten hienosti erityisruokavaliokeittiön henkilöstö on otettu osaksi Lotilan työyhteisöä ja miten kiitettävästi yhteistyö toimii, hyvällä fiiliksellä. Yhteisten tavoitteiden eteen tehdään töitä yhdessä joka päivä – ja se näkyy! Onnea Lotilan keittiötiimille!


Mukana rekrytointitapahtumissa
Osallistuimme vuoden aikana rekrytointia edistäviin tapahtumiin kuten Salpauksen, TE-Palveluiden ja kuntien järjestämille rekrytointimessuille. Hyödynsimme rekrytoinneissa myös TE-live -palvelua. Rekrytoinnin tukena käytimme aktiivisesti sosiaalista mediaa.

Henkilöstökoordinaattori Tuija Matikainen ja tiimipäällikkö Anna Rintala Salpauksen Duunitreffeillä 2.10.2024 esittelemässä Päijät-Hämeen Ateriapalveluita työnantajana.
Aloitetavoite ylitettiin
Vuodelle 2024 oli asetettu tavoitteeksi vähintään 23 henkilöstön tekemää aloitetta. Tavoite saavutettiin, sillä aloitteita vastaanotettiin kaiken kaikkiaan 41 kpl. Potentiaaliset aloitteet vietiin jatkokehiteltäviksi ja parhaat aloitteet palkittiin.
Pulssikyselyllä ja työhyvinvointi- kyselyllä arvokasta tietoa henkilöstön työfiiliksestä ja työyhteisön tunnelmasta
Vuonna 2024 toteutettiin työhyvinvointikysely ja kolme lyhyempää pulssikyselyä. Toukokuussa toteutetun työhyvinvointikyselyn vastausprosentti oli 76,89 % ja parantui edellisvuoteen verrattuna (75 % v. 2023). Työhyvinvointikyselyssä työhyvinvoinnin kokonaistulos oli 3,97 (tavoite 3,9) ja parantui edellisvuodesta (3,86 v. 2023). Pulssikyselyiden mukaan henkilöstön työfiilis oli pääsääntöisesti hyvällä tai kiitettävällä tasolla.
Henkilöstön eNPS-suosittelu- halukkuus nousi merkittävästi
Henkilöstön suositteluhalukkuus (eNPS-arvo) kehittyi suotuisasti vuoden aikana ollen kvartaalin 4 pulssikyselyssä +31,96. Työnantaja reagoi kehitysehdotuksiin ja viesti aktiivisesti toteutetuista toimenpiteistä. Tämä avoimuus ja nopea reagointi näkyvät suoraan parantuneissa tuloksissa ja vahvassa yhteishengessä.
Työelämän kehittämisrahaa hyvinvointihankkeeseen Kevalta
Keva myönsi Päijät-Hämeen Ateriapalveluille kehittämisrahan yhdessä Pihlajalinnan asiantuntijoiden kanssa helmikuussa 2025 alkavaan hankkeeseen, joka käsittelee hyvinvoinnin lisäämistä, työkyvyn palauttamista ja työurien pidentämistä ikäjohtamisen kautta. Hankkeelta toivotaan toimintamalleja erilaisiin työkykyä haastaviin tilanteisiin, myös ennakoivasti.