
Tuotekehityksen apuna toimii Makutiimi, jossa on edustettuna Ateriapalvelujen ruokalistasuunnittelu, elintarvikehankinnat, tuotantokeittiöt ja eri asiakasryhmien palvelukeittiöt. Makutiimi seuraa aktiivisesti asiakaspalautteita ja kentän ääntä eri toimipisteistä.
Tuotekehitykselle on tärkeää, että viestit kentältä kulkevat ja pystymme pitämään yllä vuoropuhelua tuotannon ja palvelukeittiöiden välillä. Parhaat asiantuntijat asiakkaiden mieltymysten seuraamisessa löytyvät tekijöistä itsestään. Tuotannon on hyvä saada kuulumiset tuoreeltaan palvelukeittiöistä, hankintavastaava pystyy ottamaan huomioon tuotannon tarpeet raaka-aineiden toimivuudesta ja ruokalistan tekijä saa arvokasta tietoa keittiöiden asiakaspalautteista.
Vuoden 2024 aikana Makutiimillä on ollut kunnianhimoinen tavoite auttaa kenttää arjen haasteissa. Makutiimiläisten aloitteesta aloitettiin palvelukeittiöiden sparrausvideoiden teko. Videoissa on annettu vinkkejä pastan keittämisestä, salaattipöydän rakentamisesta ja uunien turvallisesta käytöstä. Videot on otettu positiivisesti vastaan ja jatkoa on luvassa saatujen palautteiden perusteella.
On pohdittu paljon myös asiakaspalvelua ja ruoasta puhumista. Ruoan maistuvuus, kommunikointi ja ruokailutilanteiden viihtyisyys kulkevat käsi kädessä. Makutiimiläiset halusivatkin nostaa uuden vuoden teemaksi positiivisen ruokapuheen. Positiiviseen ruokapuheeseen saimme vuoden aikana pontta myös
Ruokakasvatus Ruukku ry:n kanssa tekemästämme yhteistyöstä, jossa lanseerasimme käsitteen ”Lahes parasta kouluruokaa”. Samalla teemalla jatkettiin myös Sibeliustalossa syyskuussa järjestetyssä ”Hyvin sanottu keskustelufestivaalissa”, jossa kouluruoka sai näkyvän osan Erätauko -keskusteluissa.
Ruoka on yhteinen asiamme niin meille ruoan tekijöinä kuin lapsille ja aikuisille kouluissa ja päiväkodeissa. Haluamme pitää yllä positiivista ruokasanomaa jokainen päivä jokaisessa kohtaamisessamme asiakkaan kanssa.

Hankkeista apua toiminnan kehittämiseen
Hankkeista apua toiminnan kehittämiseen Osallistuimme Luomutetaan ruokapalvelut (Luru) -hankkeeseen, jossa etsittiin keinoja lisätä ruokapalvelujen luomutuotteiden käyttöä ja etsiä kustannustehokkaita ratkaisuja ammattikeittiön luomureseptiikkaan. Olemme jo usean vuoden ajan seuranneet luomutuotteiden käyttömääriä. Luomuhankintojen osuus on tasaisesti kasvanut vuosien varrella. Luomutuotannon suosimisella edistämme omalta osaltamme Lahden kaupungin kestävyystavoitteiden toteutumista.
Luru-hankkeessa saatuja kokemuksia pystymme hyödyntämään hankintojemme ja ruokalistasuunnittelumme kehittämisessä jatkossakin. Vuoropuhelu raaka-ainetoimittajien ja muiden ruokapalveluja tuottavien ammattilaisten kanssa antoi uskoa luomun lisäämiseen ammattikeittiössä. Uusi reseptimme Pasta Carbonara luomupalvista jäi elämään listoillemme ja osoitti, että luomuraaka-aineen käyttö ei aina ole välttämättä kallein vaihtoehto.

Koululaisten osallistamista kouluruokareseptien suunnitteluun testattiin Maistuvaa ilmastoruokaa -hankkeessa. Toteutimme yläkoululaisten kanssa kasvisruokien reseptikehitystä ja testasimme hyvän oppilaiden ideoiman reseptiaihion isossa tuotannossa Ahtialan koululla 900 lounassyöjälle. Positiivinen kokemus rohkaisi jatkamaan ilmastoystävällisen ruokatuotannon suunnittelua ja yhteiskehittämistä jatkossakin.
Lahden kaupungin ympäristötavoitteet ohjaavat jatkossakin kehitystyötämme ja konkreettisia esimerkkejä kestävästä ja maistuvasta ilmastoruoasta on mm. Vesijärven hoitokalastuksesta saatavan kalan hyödyntämistä kalapihveissämme.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy osaksi Huoltovarmuusorganisaation Ruokapalvelupoolia
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut oy aloitti syksyllä yhteistyön Huoltovarmuusorganisaation Ruokapalvelupoolin kanssa. Yhteistyö vahvistaa Päijät-Hämeen Ateriapalvelun roolia osana Päijät-Hämeen ja koko Suomen elintärkeää huoltovarmuusverkostoa.
Ruokapalvelupoolin tehtävänä on varmistaa Food Service -toimialan toiminnan jatkuvuus vakavissa häiriötilanteissa ja tukea toimijoita, jotka huolehtivat lakisääteisistä ruokapalveluista tai ovat muulla tavoin kriittisiä toimijoita. Pooli vastaa huoltovarmuuskriittisten organisaatioiden ja suojattavien kohteiden tunnistamisesta, toimialan tilannekuvan muodostamisesta, yhteistyön edistämisestä alan toimijoiden välillä sekä toimintamallien laatimisesta.
Yhteistyöllä kriisinkestävyyttä ja jatkuvuutta
Ruokapalvelupooli tekee tiivistä yhteistyötä muiden elintarvikehuoltosektorin poolien kanssa. Yhteistyön alkamisen myötä Päijät-Hämeen Ateriapalveluilla on mahdollisuus osallistua poolin järjestämiin yhteisiin harjoituksiin ja koulutuksiin sekä yrityskohtaiseen varautumisen kehittämiseen.
Päijät-Hämeen Ateriapalvelut on sitoutunut osallistumaan ruokahuollon varmistamiseen kriisitilanteissa ja kehittämään omia valmiuksiaan edelleen osana kansallista huoltovarmuusjärjestelmää yhteistyössä Huoltovarmuuskeskuksen sekä muiden toimijoiden kanssa. Yhteistyö vahvistaa toimintaedellytyksiä kriisitilanteissa ja mahdollistaa nopean palautumisen normaaliin toimintaan häiriöiden jälkeen. Poolitoiminta perustuu yritysten vapaaehtoisuuteen ja toimii kilpailulainsäädännön alla.
