Yksi viime vuoden jännittävämpiä päiviä – koppi ateriapalvelun aloituksesta keskussairaalassa 1.12.2023

Aloitimme 1.12.2023 Vireko Oy:n ryhmittymässä tuottamaan ateriapalvelua Hyvinvointialueen sairaalapalveluille Päijät-Hämeen keskussairaalaan. Asiasta tiedotettiin syksyllä ja valmistelut aloitettiin heti. Hallinnon asiantuntijat työstivät kukin oman alansa tehtäviä, että aloitus sujuisi mahdollisimman hyvin. Uudet haasteet odottivat vuoden vaihteessa saatuani mahdollisuuden siirtyä palvelupäälliköksi ravintokeskukseen.

Keskussairaalan keittiön henkilöstö siirtyi ns. vanhoina työntekijöinä liikkeenluovutuksella Ateriapalveluille. Henkilöstön kanssa käytiin henkilökohtaiset keskustelut ennen aloitusta. Tutustuttiin ja saatiin tietoa heidän osaamisestaan ja kuunneltiin toiveita tulevaa varten. Osa henkilöstöstä olikin jo entuudestaan tuttuja. Positiivinen asenne tuli selvästi keskusteluissa esille muutoksesta huolimatta.

Kaksi toiminnanohjausjärjestelmää

Toiminnanohjausjärjestelmän uudistus oli käynnissä, joten uuden järjestelmän käyttöönottoa kiirehdittiin. Asiakastiedot, raaka-aineet, reseptiikka ja elintarviketilaukset piti kaikki suunnitella ja viedä ohjelmaan valmiiksi. Projektiryhmä oli onneksi valmiina ja asiat etenivät suunnitelmien mukaisesti. Ryhmää täydennettiin ravintokeskuksen esihenkilöillä, jotka opettelivat uuden järjestelmän hyvinkin nopealla aikataululla.

Osastojen potilasruoka- ja välitystuotetilaukset tehdään edelleen ryhmittymäkumppanin tuotannonohjausohjelmalla, näin asiakkaan eli osastojen ateriatilaamista ei tarvinnut erikseen opetella.

Uusia yhteistyökumppaneita ja toimintatapoja

Uusia yhteistyökumppaneita saatiin paljon uusien sopimusten myötä esim. kuljetus-, siivous- ja vaatehuoltopalvelut. Sopimusten teossa oli huomioitava monia uusia asioita.

Haluamme tuottaa ravitsemuksellisesti oikein koostettuja, laadukkaita aterioita kaikille asiakkaillemme. Ruokalistojen suunnittelu oli yksi tärkeimmistä tehtävistä. Laadimme osastojen potilasruokalistan, erityisruokavaliolistan ja lastenosastolle oman ruokalistan.

Potilasruoan tarjoilutapa eli kuumentavat osastovaunut haastoivat meidät testaamaan reseptimme soveltuvuutta niihin. Onneksi meillä oli osaamista ja kokemusta eri tuotantotavoista ja testit sujuivat hyvin. Pystyimme lähtemään liikkeelle jo meille tutuilla hyväksi havaituilla resepteillä.

Henkilöstöravintola Lounatuulen uudet tuulet

Henkilöstöravintola Lounatuuleen suunniteltiin omat ruokalistat. Kolme erityyppistä ja hintaista lounasvaihtoehtoa alkuun. Sopimuksen mukaisesti lupasimme kehittää toimintaamme, joten jo helmikuussa uudistimme henkilökunnan ruokailua tuomalla tarjolle herkkulounaan ja edullisemman keittolounaan. Teemme erilaisia kampanjoita asiakkaille, kuten ystävänpäivän tarjous, kakkumyynti ja paljon muutakin pyrimme kehittelemään säännöllisin väliajoin.

Lounatuulen kokous ja edustustarjoilut uudistettiin ja tuotiin raikkaita ja herkullisia vaihtoehtoja tarjolle.

Lounatuuli on kaikille avoin lounasravintola ja sinne voi tulla kuka vain syömään aukioloajan puitteissa.

Osastovaunujen etävalvonta käyttöön

Muutama kuukausi on jo vierähtänyt ja toiminnat ovat saatu Ateriapalveluiden konseptien mukaiseksi. Olemme ottaneet osastovaunujen etävalvonnan käyttöön, joka oli alkuvuoden tavoitteissa. Pääsemme näin etänä tietokoneelta seuraamaan ruokavaunujen lämpötiloja ja toimintaa ja pystymme reagoimaan nopeasti, jos toiminnassa on poikkeamia.


Outi Saikkonen
palvelupäällikkö